ماتریس swot و تحلیل آن
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به ماتریس swot و تحلیل آن بپردازیم. جهت تجزیه و تحلیل استراتژیک یک شرکت از ابزار و روش های زیادی می توان استفاده کرد. یکی از قوی ترین این ابزارها به بطور مکرر جهت تجزیه و تحلیل استفاده می شود. تجزیه و تحلیل SWOT یا همان ماتریس SWOT است. هر حرف در کلمه SWOT نشان دهنده یک کلمه قوی است: S = نقاط قوت ، W = نقاط ضعف ، O = فرصت ها ، T = تهدیدها.
تجزیه و تحلیل SWOT از ماتریس اصطلاحا SWOT برای ارزیابی جنبه های داخلی و خارجی انجام تجارت شما استفاده می کند. چارچوب SWOT ابزاری برای حسابرسی یک سازمان و محیط آن است. SWOT اولین مرحله برنامه ریزی است. به تصمیم گیرندگان کمک می کند تا روی موضوعات اصلی تمرکز کنند. روش SWOT ابزاری اساسی برای مقامات عالی شرکت برای تدوین برنامه های استراتژیک است.
استراتژی فرآیندی بسیار طولانی مدت است که در آن یک شرکت تصمیم می گیرد تا چند سال آینده مسیر آینده را برای خود تعیین کند. مدل SWOT عواملی را تجزیه و تحلیل می کند که برای کسب و کار شما داخلی هستند. همچنین عواملی که از خارج بر شرکت شما تاثیر می گذارد. نقاط قوت و ضعف در ماتریس SWOT از عوامل داخلی هستند. فرصت ها و تهدیدها عوامل بیرونی هستند.
SWOT می تواند همراه با ابزارهای دیگر برای برنامه ریزی استراتژیک ، مانند تجزیه و تحلیل پنج نیرویی پورتر یا چارچوب کارت امتیازی متوازن، استفاده شود. SWOT ابزاری بسیار محبوب در بازاریابی است زیرا سریع ، آسان و بصری است. با ما در ادامه مقاله ماتریس swot و تحلیل آن همراه باشید.
هر کسب و کاری هنگام ورود به بازار و کسب موفقیت باید یک تحلیل دقیق از بازار و رقبا داشته باشد. مناسب ترین روش برای ارزیابی استفاده از پنج نیروی پورتر است. پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را از دست ندهید.
تجزیه و تحلیل SWOT چیست؟
تحلیل SWOT یا همان نقاط قوت ، ضعف ، فرصت ها و تهدیدها چارچوبی است که برای ارزیابی موقعیت رقابتی شرکت و توسعه برنامه ریزی استراتژیک استفاده می شود. تجزیه و تحلیل SWOT عوامل داخلی، خارجی و همچنین پتانسیل فعلی و آینده را ارزیابی می کند.
تجزیه و تحلیل SWOT به منظور تسهیل نگاه واقع بینانه، مبتنی بر واقعیت، مبتنی بر داده ها بر نقاط قوت و ضعف یک سازمان، ابتکارات یا صنعت آن طراحی شده است. سازمان باید با پرهیز از باورهای از پیش تصور شده یا مناطق خاکستری و در عوض تمرکز بر زمینه های زندگی واقعی، آنالیز را دقیق نگه دارد. شرکت ها باید از آن به عنوان راهنما و نه لزوما به عنوان نسخه استفاده کنند.
- تجزیه و تحلیل SWOT یک تکنیک برنامه ریزی استراتژیک است که ابزار ارزیابی را فراهم می کند.
- شناسایی نقاط قوت ، ضعف ، فرصت ها و تهدیدهای اصلی منجر به تحلیل مبتنی بر واقعیت، چشم اندازهای تازه و ایده های جدید می شود.
- تجزیه و تحلیل SWOT زمانی بهترین عملکرد را دارد که گروه ها یا صداهای متنوع در یک سازمان در ارائه نقاط داده واقع بینانه به جای پیام رسانی تجویز شده آزاد باشند.
رابطه بین تحلیل SWOT و تحلیل داخلی
تجزیه و تحلیل SWOT با استفاده از محیط کسب و کار خارجی و همچنین فضای داخلی کسب و کار برای تشکیل ” تجزیه و تحلیل داخلی” انجام می شود. این تحلیلی است که توسط سازمان در مورد چگونگی نگاه سازمان به خود انجام می شود. از این رو، به آنالیز داخلی معروف است.
این تحلیل داخلی تصمیم می گیرد که سازمان چه توانایی هایی دارد، چه نقاط ضعفی دارد. بر این اساس، به سازمان کمک می کند تا تصمیم بگیرد که چه فرصت هایی باید استفاده شود و کدام تهدیدها باید کاهش یابد.
سپس این شرکت با استفاده از این تجزیه و تحلیل داخلی بهترین راه حل ها را برای نحوه انتقال از نقطه A مکانی که هم اکنون شرکت در آن مستقر است. به نقطه B آنچه شرکت می خواهد بدست آورد ارائه می دهد.
تجزیه و تحلیل داخلی می تواند به شرکت در تصمیم گیری در رابطه با استراتژی و برنامه ریزی کمک کند. اگر شرکتی به محصولی نگاه کند که می خواهد آن را روانه بازار کند. تجزیه و تحلیل SWOT به شرکت می گوید که آیا شرکت آماده راه اندازی محصول است یا خیر.
SWOT بر اساس حذف کار می کند. هنگامی که با تجزیه و تحلیل داخلی و آنچه قادر به انجام آن هستید آماده شوید. تصمیم گیری آسان تر می شود و راه آسان تری به جلو پیش می رود.
ماتریس SWOT
ماتریس SWOT ماتریس چهار ربع 2×2 است. چهار ربع اختصاص دارد:
- نقاط قوت
- نقاط ضعف
- فرصت ها
- تهدیدها
از جمله موارد فوق، نقاط قوت و ضعف مواردی است که سازمان باید خود تصمیم بگیرد. این ها به عنوان تحلیل محیط داخلی در نظر گرفته می شوند. باید با دیدگاه خنثی انجام شوند. تجزیه و تحلیل اشتباه به این معنی است که شرکت ممکن است فکر کند نقاط قوت زیادی دارد یا ضعف های بسیار کمی دارد. از این رو، تجزیه و تحلیل داخلی باید به درستی انجام شود.
عوامل محیطی خارجی فرصت ها و تهدیدها هستند. همه فرصت های هر سازمانی عامل محیط خارجی است. مثلا اگر سیاست های دولت مطلوب باشد. در صورت رونق بازار یا عوامل مثبت یا منفی متعلق به فضای خارجی این عوامل بیرونی فرصت های جدیدی را به شرکت می دهند. اما تهدیدهای جدیدی را برای شرکت به همراه می آورند. به همین دلیل فرصت ها و تهدیدها به عنوان عوامل محیطی خارجی در نظر گرفته می شوند.
برای رشد شرکت باید از هر چهار ربع ماتریس استفاده کنید تا بتوانید در مورد رشد شرکت تصمیم بگیرد.
نحوه انجام تجزیه و تحلیل SWOT
تجزیه و تحلیل SWOT یک تکنیک برای ارزیابی عملکرد، رقابت، ریسک و پتانسیل یک کسب و کار و همچنین بخشی از مشاغل مانند خط تولید یا بخش، یک صنعت یا نهاد دیگر است.
با استفاده از داده های داخلی و خارجی، این روش می تواند مشاغل را به سمت استراتژی هایی با احتمال موفقیت بیشتر و دور از استراتژی هایی که در آن ها موفقیت آمیز بوده. یا احتمالا کمتر خواهد داشت، هدایت کند. تحلیلگران، سرمایه گذاران یا رقبای مستقل SWOT همچنین می توانند آن ها را در مورد قوی یا ضعیف بودن یک شرکت، خط تولید یا صنعت راهنمایی کنند.
یک نمای کلی
تحلیلگران یک تحلیل SWOT را به عنوان مربع تقسیم شده در چهار ربع ارائه می دهند. هر یک به عنصری از SWOT اختصاص یافته است. این ترتیب بصری، مروری سریع بر موقعیت شرکت دارد. اگرچه تمام نکات تحت یک عنوان خاص ممکن است از اهمیت یکسانی برخوردار نباشند. اما همه آن ها باید بینش اساسی در تعادل فرصت ها و تهدیدها، مزایا و معایب و موارد دیگر را نشان دهند.
تجزیه و تحلیل SWOT اولین بار برای تجزیه و تحلیل مشاغل مورد استفاده قرار گرفت. اکنون اغلب توسط دولت ها، سازمان های غیرانتفاعی و افراد از جمله سرمایه گذاران و کارآفرینان استفاده می شود.
نقاط قوت
نقاط قوت آنچه را که یک سازمان در آن برتری دارد. آنچه آن را از رقابت جدا می کند توصیف می کند: یک برند تجاری قوی، مشتری وفادار، فناوری منحصر به فرد و…
به عنوان مثال، یک صندوق پرچین ممکن است یک استراتژی تجارت اختصاصی ایجاد کرده باشد که نتایج ضربان بازار را بازگرداند. سپس باید تصمیم بگیرد که چگونه از این نتایج برای جذب سرمایه گذاران جدید استفاده کند.
نمونه هایی از نقاط قوت در تجزیه و تحلیل SWOT
- مخلوط بازاریابی شرکت چیست؟
- USP شرکت چیست؟
- سهم شرکت در بازار چقدر است؟
- نحوه مدیریت شرکت چگونه است؟
- آیا تقاضای صنعت افزایش می یابد یا کاهش می یابد؟
- تلاش بازاریابی شرکت چگونه است؟
- ارزش مارک و ارزش ویژه شرکت چقدر است؟
- نمونه هایی از نقاط قوت – ارزش ویژه برند ، توزیع ، نوآوری ، وفاداری مشتری.
نقاط ضعف
نقاط ضعف عملکرد سازمان را در سطح مطلوب خود متوقف می کند. این ها مناطقی هستند که برای ادامه رقابت باید تجارت بهبود یابد. برند تجاری ضعیف، گردش مالی بالاتر از حد متوسط، بدهی های زیاد، زنجیره تامین ناکافی یا کمبود سرمایه.
نمونه هایی از نقاط ضعف در تجزیه و تحلیل SWOT
- آیا شرکت از منابع بهینه استفاده می کند؟
- وضعیت مالی شرکت چگونه است؟
- آیا شرکت در رقابت باخته است؟
- قدرت کانال شرکت چگونه است؟
- وفاداری سهامداران از جمله مشتریان داخلی و خارجی چگونه است؟
- فرهنگ سازمانی چگونه است؟
- از دست دادن ارزش ویژه برند یا رقابت بیش از حد؟
فرصت ها
فرصت ها به عوامل بیرونی مطلوبی اشاره دارند که می توانند به سازمان مزیت رقابتی بدهند. به عنوان مثال، اگر کشوری تعرفه ها را کاهش دهد. یک تولید کننده خودرو می تواند با افزایش فروش و سهم بازار، اتومبیل های خود را به بازار جدید صادر کند.
نمونه ای از فرصت ها در تجزیه و تحلیل SWOT
- نوآوری ممکن است؟
- بازارها و مناطق جغرافیایی را کنار گذاشته اید؟
- بازارهای خاصی برای پوشش دادن وجود دارد؟
- فناوری جدیدی که می تواند برای بهبود خط بالا یا خط پایین استفاده شود؟
- در حال توسعه مشارکت مشترک سودمند هستید؟
- برنامه های افزودنی خط تولید؟
تهدیدها
تهدیدها به عواملی گفته می شود که امکان آسیب رساندن به یک سازمان را دارند. به عنوان مثال، خشکسالی تهدیدی برای یک شرکت تولید کننده گندم است. زیرا ممکن است محصول را از بین ببرد یا کاهش دهد. سایر تهدیدات معمول شامل مواردی مانند افزایش هزینه مواد، افزایش رقابت، عرضه شدید نیروی کار است.
نمونه ای از تهدیدها در تجزیه و تحلیل SWOT
- افزایش رقابت
- تغییرات در قیمت گذاری
- افزایش خط پایین و افتادن خط اصلی
- کنترل اعتبار
- فن آوری های قدیمی
- کنترل ضعیف هزینه
- فرایندهای بی اثر
- تاثیر سیاسی و زیست محیطی؟
پیشنهاد می کنیم اگر شما هم به دنبال مطلع شدن از اخبار روز دنیا در حوزه کسب و کار، تکنولوژی، بلاکچین و … هستید. بخش خبری رایانیتا را از دست ندهید. ما را در ” رایانیوز” دنبال نمایید.
مزایا و اهمیت تجزیه و تحلیل SWOT
- کمک در انجام تجزیه و تحلیل داخلی: برای رشد، مهمترین عامل این است که خودتان را تحلیل کنید. تجزیه و تحلیل SWOT دقیقا این کار را برای هر بنگاه انجام می دهد.
- کمک در بهبود نقاط ضعف شرکت: یک شرکت از راه های خلاقانه و بازخورد برای کشف تمام نقاط ضعف مربوط به خودش استفاده می کند.
- در استراتژی و تصمیم گیری کمک می کند: از آنجا که تجزیه و تحلیل SWOT در تمام جنبه های مختلف سازمان متمرکز است ، می تواند به تصمیم گیری سریع کمک کند و همچنین در استراتژی نیز کمک می کند.
- درک موانع رشد: شرکت های مختلف موانع زیادی دارند. تجزیه و تحلیل SWOT کمک می کند تا این موانع و تهدیدها را شناسایی کنید که می تواند برای کاوش فرصت های بیشتر برطرف شود.
- در تنظیم استراتژی کمک می کند: لازم نیست که هر برنامه ای از یک سازمان موفق باشد. ممکن است شرکت مجبور باشد استراتژی های خود را بر اساس نتایج مداوم تنظیم کند. با استفاده از SWOT مناسب ، شرکت می تواند پس از بررسی نقاط قوت و ضعف خود را تنظیم کرده و تا زمان کاهش تهدیدها یا تسخیر فرصت ها ، تنظیمات خود را ادامه دهد.
- راه رو به جلو را هموار می کند: استراتژی شامل حذف همه گزینه ها و تعیین بهترین راه برای پیشبرد است. در چنین تصمیم گیری ، SWOT ابزاری عالی است زیرا در از بین بردن اهداف و مقاصدی که برای شرکت قابل دستیابی نیستند ، کمک می کند و در نتیجه اهداف را می توان بلافاصله دنبال کرد.
دیدگاهتان را بنویسید