6 تفاوت اصلی و بزرگ بین تجارت الکترونیکی B2B و B2C
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به 6 تفاوت اصلی و بزرگ بین تجارت الکترونیکی B2B و B2C بپردازیم. با اینکه تجارت الکترونیک ممکن است به عنوان یک بازار جهانی در نظر گرفته شود. تفاوت های فاحشی بین دنیای تجارت الکترونیک B2B و B2C وجود دارد. این مهم است بدانید که هر دو شکل تجارت الکترونیک با هم چه تفاوت هایی دارند.
بطور کلی B2B اصطلاحی است که در آن یک تجارت با یک تجارت دیگر معامله می کند. این معمولا زمانی اتفاق می افتد که کسب و کارها برای فرآیند تولید یا خروجی خود مواد تهیه می کنند. از طرف دیگر، B2C زمانی است که یک شرکت تجاری محصولات و خدمات خود را مستقیما به مصرف کنندگان می فروشد. معامله تجارت الکترونیکی B2C همیشه با کاربر نهایی است. محصولات را برای استفاده از آن ها خریداری می کند.
در راه اندازی تجارت الکترونیک(Business-to-Business) B2B، تجارتی به تجارت دیگری می فروشد. ممکن است خدمات یا محصولات را به کاربران نهایی ارائه دهد. از سوی دیگر، در راه اندازی B2C (Business-to-Consumer)، کسب و کار محصول زا مستقیما بدون دخالت واسطه به کاربر نهایی می فروشد. قابل توجه ترین تفاوت بین B2B و B2C مخاطب هدف است. مشتریان B2B برای بهبود کسب و کار خرید می کنند. مشتریان B2C با هدف کسب سود شخصی خرید می کنند. علی بابا نمونه ای از یک شرکت تجارت الکترونیک B2B و آمازون نمونه ای از یک شرکت تجارت الکترونیک B2C است. در نتیجه قبل از ورود به تجارت دیجیتال، تفاوت بین B2B و B2C باید مشخص باشد. با ما در ادامه مقاله 6 تفاوت اصلی و بزرگ بین تجارت الکترونیکی B2B و B2C همراه باشید.
1- تفاوت های وب سایت
در حالی که طراحی در جهان B2B و B2C مهم است. تفاوت های ظریفی بین هر دو نوع وب سایت وجود دارد. همانطور که قبلا توضیح داده شد. در تجارت الکترونیکی B2C، کاربران از احساسات و تمایل خود برای تصمیم گیری در مورد خرید انگیزه می گیرند. طراحی بخش مهمی از تحریک احساسات کاربر است.
بنابراین ذینفعان وب سایت تجارت الکترونیک B2C باید بر جلوه دادن بصری وب سایت خود تمرکز کنند. تا از رقبا متمایز شده و وب سایتی مطابق با تصویر و شخصیت برند آن ها ایجاد کنند. از طرف دیگر، وب سایت های تجارت الکترونیکی B2B باید دارای ماهیت بیشتری باشند. باید به منظور ارائه اطلاعات مربوطه به کاربران به صورت سازماندهی شده و به راحتی در دسترس باشند. هنگامی که به یک سایت تجارت الکترونیکی B2B می آید. جستجوی با کیفیت سایت نیز بسیار مهم است. در حقیقت، 62 درصد از خریداران B2B آنلاین، قابلیت جستجوی پیشرفته را برای تجربه خرید خود به عنوان “فزاینده ضروری” طبقه بندی کردند.
از نظر نوع محتوا در یک سایت تجارت الکترونیکی B2B، خریداران به دنبال چیزی هستند که بیشتر ماهیت آموزشی داشته باشد. امروزه، بسیاری از خریداران B2B با استفاده از محتوایی که به صورت آنلاین پیدا می کنند. خود را در مورد محصولات آموزش می دهند. این ممکن است شامل فیلم هایی باشد که نمایشی از محصولات را نشان می دهد. یا موارد موردی نشان می دهد که محصول B2B شما چگونه به شرکت دیگر کمک کرده است. خود محتوا مهم تر از نحوه ارائه آن است!
خب همانطور که دریافتید نوع طراحی وبسایت شما تاثیر بسیاری بر کسب و کارتان دارد. اگر قصد راه اندازی وب سایت خود را دارید. پیشنهاد می کنیم صفحه سفارش طراحی سایت رایانیتا را از دست ندهید. همچنین از این طریق می توانید از مشاوره رایگان ما بهره مند شوید.
2- رویکرد بازاریابی
رویکرد بازاریابی می تواند بین تجارت الکترونیکی B2B و B2C بسیار متفاوت باشد. در B2C، تبدیل پادشاه است. به همین دلیل است که کسب و کارهای تجارت الکترونیک B2C سرمایه گذاری زیادی روی تبلیغات پولی، بازاریابی محتوا و حتی بازاریابی تاثیرگذار انجام می دهند تا بتوانند تبدیل سایت خود را افزایش دهند.
در دنیای بازاریابی B2B، تمرکز بیشتر بر ایجاد سرنخ است. به همین دلیل است که وب سایت های تجارت الکترونیکی B2B معمولا اطلاعات تماس خود را از بازدیدکنندگان وب سایت می خواهند. بنابراین تیم فروش آن ها می تواند در زمان مناسب با آن ها تماس بگیرد. این نیز به این دلیل است که قیمت گذاری در دنیای B2B بسیار پیچیده تر است. همیشه نمی توان به همه مشتریان قیمت یکسانی داد. ممکن است مذاکرات زیادی انجام شود تا مشاغل در مورد قیمتی که از آن راضی هستند به توافق برسند.
3- قصد خرید و تصمیم گیری
معامله B2C انجام نمی شود تا زمانی که مصرف کننده احساسی برای خرید یک محصول یا خدمات کند. این واقعیت که مصرف کنندگان اغلب تمام شب را برای خرید جدیدترین آیفون در خارج از فروشگاه خرده فروشی اپل منتظر می مانند. نشان می دهد که میزان احساسات در دنیای B2C چقدر دخیل است.
بدیهی است که نحوه تصمیم گیری در دنیای B2C بسیار اجباری و پراکنده است. بستگی به خلق و خو یا احساسات مصرف کننده دارد. همچنین، معمولا فقط یک نفر است که تصمیم به خرید می گیرد. بنابراین فرآیند خرید بسیار سریع تر است. تنها یک تصمیم گیرنده در آن دخیل است.
از سوی دیگر، تجارت الکترونیکی B2B بسیار منطقی تر است. خریداران بر اساس منطق تصمیم می گیرند. معمولا خریدهایی انجام می دهند که به کسب و کار آن ها کمک می کند تا پول بیشتری به دست آورند. پول خود را پس انداز کنند یا مانند سرمایه گذاری عمل کنند که در دراز مدت منجر به نرخ بازدهی می شود.
روند خرید در دنیای B2B بسیار برنامه ریزی شده و سیستماتیک تر از B2C است. هنگامی که خریداران B2B به دنبال خرید یا ذخیره مجدد محصولات هستند. در تجارت الکترونیکی B2B، ممکن است چندین هفته طول بکشد. تا فرایند صدور سفارش خرید، تصمیم گیری در مورد تعداد محصولاتی که می خواهند خریداری کنند و به دنبال مجوز خرید نهایی باشند، طی شود. معمولا بیش از یک نفر در فرایند تصمیم گیری دخیل است. باعث می شود این امر بسیار پیچیده تر از خرید B2C است.
4- محدوده و اندازه مخاطبان
تجارت الکترونیکی B2C معمولا برای بخش خاصی از عموم مردم هدف قرار می گیرد. به همین دلیل، وب سایت های تجارت الکترونیک B2C باید بتوانند حجم زیادی از ترافیک را مدیریت کنند. زیرا ارزش تراکنش بسیار کمتر است. اما حجم معاملات بسیار بیشتر است! به همین دلیل برای وب سایت های تجارت الکترونیک B2C مهم است که بر امنیت هرگونه اطلاعات پرداختی که مصرف کنندگان آن ها در وب سایت خود ارائه می دهند. مانند اطلاعات کارت اعتباری، تمرکز کنند.
از سوی دیگر، تجارت الکترونیکی B2B فقط برای نوع خاصی از مشاغل مورد هدف است. از آنجا که بسیاری از معاملات B2B به دلیل اندازه و ماهیت آنها به صورت آنلاین انجام نمی شود. بهتر است وب سایت های تجارت الکترونیکی B2B وب سایت های خود را به سمت ایجاد سرنخ سوق دهند. وب سایت های تجارت الکترونیکی B2B همچنین باید به دنبال اطمینان از اطلاعات مربوط به سرنخ های خود مانند اطلاعات تماس مخاطبان مورد نظر خود باشند.
5- چرخه عمر مشتری
چرخه عمر مشتری در تجارت الکترونیکی B2B بسیار طولانی تر از تجارت الکترونیکی B2C است. مشتریان B2C ممکن است فقط یکبار از یک فروشگاه آنلاین خرید کنند و دیگر بازنگردند. هنگامی که هدف آن ها برآورده شد. آن ها ممکن است برای مدتی خرید دیگری انجام ندهند. مگر اینکه دلیل قانع کننده ای برای این کار داشته باشند. این روزها برای مصرف کنندگان بسیار آسان تر است که به دنبال جایگزین باشند.
در مقابل، مشتریان B2B معمولا علاقه مند به ایجاد یک رابطه طولانی مدت هستند. هنگامی که با مشتریان B2B خود اعتماد ایجاد کردید، ممکن است برای سال های آینده با آن ها کار کنید. اگر به آن فکر کنید کاملا ساده است. یک تجارت الکترونیک B2C برای تبدیل شدن به یک تجارت 100 میلیونی باید 10 میلیون محصول را با قیمت 10 هزار تومان بفروشد. اما یک کسب و کار B2B برای تبدیل شدن به یک تجارت 100 میلیونی فقط باید 1000 محصول به ارزش 100000 هزار تومان بفروشد! به همین دلایل، جذب مشتری در دنیای تجارت الکترونیکی B2B بیشتر طول می کشد.
حال که با تفاوت های اساسی B2B و B2C آشنا شدید، پیشنهاد می کنیم، جهت آشنایی با نکات بازاریابی آفلاین B2B مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
6) قیمت گذاری
در تجارت الکترونیکی B2C، میانگین ارزش سفارش در مقایسه با B2B نسبتا کوچک است. برندها ممکن است به صدها یا حتی هزاران نفر از مردم بفروشند تا به مرز میلیون برسند. در دنیای B2C، ساختار قیمت گذاری نیز بسیار ساده تر است. قیمت یک کالا ممکن است 25 هزار توامن باشد. بدیهی است که به عنوان یک مصرف کننده نمی توانید در مورد آن قیمت مذاکره کنید.
وقتی صحبت از تجارت الکترونیکی B2B می شود. سفارشات متوسط بسیار بزرگتر هستند. برندهای B2B می توانند چند مشتری داشته باشند. همچنان میلیون ها ، اگر نه میلیاردها، درآمد کسب کنند. ساختار قیمت گذاری در مقایسه با B2C کمی پیچیده تر است. در بیشتر موارد، خریدهای B2B نسبتا زیاد است. اما این قیمت ها به طور کلی قابل مذاکره و بر اساس نوعی توافق است. خریداران B2B بر اساس توافقات آینده، سابقه خرید آن ها و سایر عوامل قیمت های متفاوتی دریافت خواهند کرد.
دیدگاهتان را بنویسید