9 گام ضروری برای شروع یک استارتاپ
تاحالا شده به راه اندازی یه استارتاپ فکرکنید یا ایده استارتاپی داشته باشید که بخواهید اجرا کنید، ولی ندانید از کجا شروع کنید؟ در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به 9 گام ضروری برای شروع یک استارتاپ بپردازیم. ما را در ادامه دنبال کنید تا با نکات ضروری استارتاپ آشنا شوید.
اول از همه استارتاپ چیست؟
در ویکی پدیا استارتاپ شرکت نوپا و تازه تاسیس معنی شده است. تعاریف مختلفی از استارت آپ در جاهای مختلف وجود دارد. طبق گفته استیو بلنک( پروفسور دانشگاه استنفورد) استارتاپ یک سازمان است که برای پیدا کردن یک مدل کسب و کار مقیاس پذیر و همچنین تکرار پذیر راه اندازی می شود.
استارت آپ به کسب و کارهایی گفته می شود که حول محور فناوری و تکنولوژی شکل می گیرد و پتانسیل بالایی برای رشد در آینده دارند. معمولا استارتاپهای موفق رشد نمایی دارند.
9 گام ضروری برای شروع یک استارتاپ
1- شناخت نیازها و خلق ایده
برای راه اندازی یک استارتاپ در ابتدا باید درباره نیاز ها و مشکلات مردم شناخت لازم وکافی را داشته باشید. ایده شما نیاز نیست خیلی خاص و منحصر به فرد باشد همین که نیاز یا مشکلی را به راحتی رفع کند کفایت می کند. ایده هایی را که در ذهن دارید حتما یادداشت کنید. ودرباره آنها چندین بار و از جهات مختلف فکر کنید.
می تونید چک لیستی مثل لیست زیر داشته باشید تا ایده های خود را بررسی کنید.
- آیا نیاز به محصولات / خدمات شما در جامعه وجود دارد؟
- چه سازمان ها یا افرادی به آن نیاز دارند و جامعه هدف شما هستند؟
- آیا شرکت یا تیم های دیگری درحال حاضر بر روی این ایده و خدمات یا مشابه آن در حال فعالیت هستند؟
- در صورت وجود رقیب، وضعیت رقابت چگونه است؟
- کسب و کارتان به چه شکلی در بازار جا خواهد افتاد؟
- و خیلی مسائل دیگری که می توانید به آنها فکر کنید.
مهم ترین اصل در راه اندازی یک استارتاپ داشتن روحیه شکست پذیری بالاست
2- طرح توجیهی کسب و کار(FS , BP)
بعد از اینکه ایده خود را نوشتید. شما نیاز به یک برنامه دقیق دارید تا ایده استارتاپی خود را به واقعیت تبدیل کنید. یک طرح کسب و کار، برنامه هست که کسب وکارتان را از مرحله ایده و راه اندازی تا مرحله رشد و نهایی هدایت و همراهی می کند و دارای زمان بندی دقیق برای هر کدام از مراحل کار می باشد.
- FS: Feasibility Study
- BP: Business Plan
تهیه بیزینس پلن و طرح امکان سنجی به شما دید خوبی از کسب و کار، هزینهها، ساختارها، زمان، کانال های تبلیغاتی و … می دهد. از آن جایی که بحث مارکتینگ یا بازاریابی نیز بسیار مهم است پیشنهاد میکنم حتما مارکتینگ پلن Marketing Plan هم جداگانه تهیه نمایید.
انواع مختلفی از طرح های کسب و کار برای انواع مختلف کسب وکار وجود دارد. می توانید متناسب با ایده ای که دارید انتخاب کنید.
اگر قصد تامین اعتبار و جذب سرمایه گذار یا موسسه مالی جهت حمایت را دارید. داشتن یک طرح کسب و کار الزامی است. طرح کسب و کار به طور کلی طولانی و همراه با ریز جزئیات است و مجموعه ای از بخش هایی که سرمایه گذاران و موسسات در هنگام تایید ایده دنبال آن هستند را شامل می شود.
اگر هم که دنبال حمایت مالی نیستید و تنها می خواهید بررسی کنید که برای رسیدن به اهداف خود، باید چه کار هایی انجام دهید. نوشتن یک طرح ساده یک صفحه ای هم می تواند به شما در مورد آنچه می خواهید به آن دست یابید و البته نحوه رسیدن به آن کمک کند.
در واقع مسئله اصلی این است که نوشتن طرح کسب و کار برای ایجاد استارتاپ بسیار ضروری است حال به هر شکل که می خواهد باشد بهتر از این است که چیزی وجود نداشته باشد.
3- تامین مالی : مهم ترین مساله استارتاپها
شروع استارتاپ و کسب وکار های کوچک نیاز به پول زیادی ندارد. اما به هر حال برای شروع نیاز به سرمایه اولیه دارد وهمچنین باید توان پوشش هزینه های را در حین انجام کار، قبل از سود دهی داشته باشید. هزینه های اولیه راه اندازی شامل مسائلی چون مجوز ها، گواهینامه ها، تجهیزات و … می شود. هزینه هایی که پیش بینی می کنید ، حداقل باید یک سال اول که برای پیشبرد استارتاپ خود نیاز دارید را پوشش دهد(اجاره، خدمات، تبلیغات، حقوق کارمندان، حقوق دستمزد خود و…). تمام این هزینه ها را برآورد کنید تا سرمایه اولیه ای که نیاز دارید بدست آید.
حال که به برآورد سرمایه اولیه دست یافتید، باید از راه هایی تامین مالی خود را انجام دهید:
- منابع شخصی (Bootstrap)
- خانواده و دوستان
- وام و تسهیلات از بانک ها
- شتاب دهندگان
- سرمایه گذاران VC
یکی از روش های معمولی که برای استارت کار استارتاپ می توان انجام داد. بوت استرپ می باشد، به این معنی است که با حداقل سرمایه مورد نیاز صرفا آن مقداری که ضروری است کار را آغاز کنید و هزینه ها را به صورت شخصی تامین کنید.
البته بهترین روش ترکیبی از روش های فوق است
بجای اینکه اصرار داشته باشید کل نیاز مالی را از یک روش تامین کنید.به وسیله ترکیبی از روش های این نیاز خود را رفع کنید
4- تدوین ساختار استارتاپ
استارتاپ شما می تواند در هر حوزه ای فعالیت داشته باشد. ساختار استارتاپی که انتخاب می کنید خیلی مهم است. بر روی مسائل از جمله نام تجاری (برند) شما، میزان مسئولیتتان، نحوه تامین مالی و مالیات شما تاثیر می گذارد.
برای شروع می توانید یک ساختار ساده انتخاب کنید و در حین کار و رشد استارتاپ هر کجا که نیاز بود ساختار خود را تغییر و گسترش دهید.
به صورت کلی ساختار سازمانی استارتاپ ها فلت و تیمورک هستند و در اوایل نیاز نیست که کل نیروی انسانی درج شده در چارت سازمانی خود را استخدام نمایید. باید تا حد ممکن هزینه خود را پایین بیاورید و بهینگی را افزایش دهید.
5- ثبت ایده و نام و نشان تجاری
خب بعد از اینکه برآورد هزینه کردید و به هر روشی تامین مالی استارتاپ خود را انجام دادید، نوبت به ثبت ایده می رسد. بعد از ثبت ایده می توانید شروع به فعالیت قانونی کنید.
اما قبل از ثبت باید یک نام مناسب برای استارتاپ خود انتخاب کنید. این نام تقریبا در تمام جنبه های کار شما تاثیر گذار است.در نتیجه باید یک اسم خوب انتخاب کنید که در وهله اول تماما استارتاپ شما را پوشش دهد و همچنین اطمینان حاصل کنید در حال حاضر برند شرکت دیگری نباشد یا کسی از این نام استفاده می کند یا خیر.
فراموش نکنید که نام دامین خود را پس از نام تجاری خود انتخاب کنید.
حتما لوگو و نشان تجاری خود را نیز ثبت کنید.
6- اخذ مجوز: یک شرط الزامی
دوست داشته باشید یا نه ، کاغذ بازی و اخذ مجوز بخشی از روند کار راه اندازی یک استارتاپ هست.انواع مختلفی از مجوز ها وجود دارد که بسته به نوع وحوزه فعالیت استارتاپ شما باید برای بعضی از آنها درخواست مجوز بدهید و آنها را اخذ کنید و برای این کار باید طبق محوریت استارتاپ خود تحقیق کنید که چه مجوزهایی لازم و اجباری است و در طول کار نیاز می شوند و آنها را اخذ کنید.
توجه کنید که اخذ مجوز ضروری است و در صورت عدم اخذ آن احتمال جلو گیری و توقیف فعالیت شما در هر مرحله ای وجود دارد .
7- انتخاب مکان استارتاپ
انتخاب و راه اندازی مکانی مناسب برای استارتاپ اهمیت خود را دارد. اینکه شما استارتاپ خود را در یک دفتر ، خانه، یک فضای اداری مشترک یا خصوصی دارید مهم است.
شما باید درباره مکان، تجهیزات و تنظیمات کلی استارتاپ خود فکر کرده و مطمئن شوید که محلی مناسب برای استارتاپ شما مناسب است. همچنین در مورد اینکه می خواهید مکان شما اجاره باشد یا آن را بخرید فکر کنید و قبلا در تامین هزینه این موضوع را رفع کرده باشید.
8- تکمیل تیم سازی و تقسیم وظایف
خب حالا نوبت به آن رسیده است که تیم خود را تکمیل کنید. ابتدا باید براساس طرح کسب و کار خود ببینید یه چه تخصص ها و نیرو های کاری نیاز دارید. و اینکه وقت کافی برای انتخاب افراد درست را داشته باشید . یا اینکه می توانید بخشی از کار را به پیمانکاران واگذار کنید.
9- بهبود روند استارتاپ
خب حال که تمام مراحل قبل را انجام دادید و اکنون استارتاپ شما در حال اجرا است،باید شروع به جذب کاربران و مشتریان هدف خود کنید. باید با نوشتن یک پیشنهاد فروش منحصربه فرد خود و یک طرح بازاریابی جذاب بر اساس اصول موجود شروع کنید. در مرحله بعد ایده های بازاریابی استارتاپ های مشابه و رقیب خود را شناسایی و تحلیل و بررسی کنید تا بتوانید به درستی تصمیم بگیرید که چگونه می توانید استارتاپ خود را به شکلی موثر در وهله اول تبلیغ و معرفی کنید و سپس با ارتقا درست از رقیبان خود پیشی بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید