تجارت الکترونیک، مزایا و معایب
با ظهور اینترنت و فضای مجازی ،تغییرات زیادی در سبک زندگی و رفتار انسان بوجود آمد. یکی از این تغییرات، بوجود آمدن شیوه ای جدید برای تجارت است. که در دنیای مدرن شاهد آن هستیم که خیلی از کار ها دیگر به سختی گذشته نیست. کار ها بدون نیاز به مراجعه حضوری و از راه دور قابل انجام است. دیگر هر فرد می تواند به راحتی برای خود یک تجارت الکترونیک داشته باشد. در این مقاله از رایانیتا به سراغ تجارت الکترونیک، مزایا و معایب آن می رویم. با ما همراه باشید.
تجارت الکترونیک چیست ؟
تجارت الکترونیک به فعالیت های تجاربی که با استفاده از فن آوری شبکه اطلاعات انجام می شوند اطلاق می شود. ویژگی اصلی این روش از تجارت کاهش هزینه و زمان معاملات است. همین ویژگی آن را به یکی از محبوب ترین روش های کسب درآمد و فرصتی جذاب برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است. تجارت الکترونیک و خرید آنلاین اغلب اوقات به جای یکدیگر استفاده می شوند. در حالی که مفهوم تجارت الکترونیک بسیار گسترده تر از خرید آنلاین است. تجارت الکترونیک، در برگیرنده طیف گسترده ای از خدمات می شود مانند انجام اینترنتی کار های بانکی، رزرو هتل، خرید بلیت و غیره.
مزایا تجارت الکترونیک
همانطور که می دانید، تجارت الکترونیک، مزایا و معایب فراوانی دارد. که در ادامه به بررسی برخی از مزایای آن ها می پردازیم.
1- بازار بزرگ تر و مشتریان بیشتر
تجارت الکترونیکی به شما امکان می دهد که مشتریانی از سراسر کشور و جهان داشته باشید. مشتریان شما می توانند در هر مکان و هر زمان خرید انجام دهند. البته شما هم باید امکاناتی برای انتقال کالا ها به مشتری ها داشته باشید. این یک مزیت بسیار بزرگ است زیرا بدون نیاز به داشتن فروشگاه در هر شهر، می توانید در هر جایی که بخواهید کالا بفروشید.
2- امکان جذب مشتری از طریق سئو
داشتن یک تجارت الکترونیک امکان جذب مشتری از طریق سئو و تبلیغات در اینترنت را به شما می دهد. شما می توانید با بهبود بخشیدن به سایت خود و توجه به نکاتی که برای سئو مهم هستند در نتایج موتور جست و جو بدرخشید و مشتری جذب کنید. برای این کار بهترین راه مراجعه به یک سئو کار و یا شرکت های متخصص در این زمینه است.
3- امکان استفاده از آمار
صاحبان کسب و کار می توانند با بررسی و تحلیل آمار و بازخورد مشتریان، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را پیدا کنند. در جهت رفع ضعف و بهبود نقاط قوت تلاش کنند. این خیلی ویژگی بزرگی است. اکثر شرکت های موفق در حوزه تجارت الکترونیک به تحلیل آمار و بازخورد مشتریان توجه بسیاری دارند. برای رضایت مشتری، اهمیت قائل اند.
4- هزینه کمتر
با پیشرفت در زمینه فناوری های پلت فرم تجارت الکترونیکی، راه اندازی و نگهداری از فروشگاه های آنلاین آسان و مقرون به صرفه شده است. صاحبان کسب و کار دیگر مجبور نیستند بودجه زیادی را صرف تبلیغات کنند. همچنین نگران هزینه نیروی انسانی و املاک باشند.
5- ارائه اطلاعات بیشتر در مورد کالا
فروشندگان فقط می توانند اطلاعات محدودی از محصول را در فروشگاه فیزیکی ارائه دهند. از طرف دیگر، وب سایت های فروش آنلاین به ما اجازه می دهند تا اطلاعات بیشتری درمورد کالا یا خدمات مان ارائه کنیم. مانند فیلم تست محصولات، بررسی کالا ها، مقایسه کالا ها، نظرات مشتریان و… که باعث راحتی بیشتر خریدار و انتخاب دقیق تر محصول می شود. بطور خلاصه این امکان را به ما می دهد تا بیشتر محصولات خودمان را تبلیغ کنیم.
تحول و ایجاد اکوسیستم دیجیتال به صورت بنیادی در حال تغییر دادن همه صنایع می باشد. برای پی بردن به اینکه اکوسیستم دیجیتال چیست و چه گونه هایی دارد. پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
6- افزایش سرعت انتقال
برای کسب و کارها فروش کالاهای دیجیتال، تجارت الکترونیک امکان تحویل محصولات را در عرض چند ثانیه بعد از خرید فراهم می کند. این امر، زمان کمتری را از مشتری می گیرد و فوری نیاز او را برآورده می کند. که به باعث افزایش رضایت مشتری و افزایش فروش می شود. به ویژه برای کالا های کم هزینه و ضروری دیده می شود.
7- ترغیب مشتری به خرید مجدد
در فروشگاه های فیزیکی عملا زمانی که خریدار از فروشگاه خارج می شود. مادیگر به او هیچ دسترسی نداریم. ولی در فروشگاه های آنلاین ما همیشه به مشتری ها دسترسی داریم. و می توانیم تخفیف ها، محصولات و خدمات خود را به آنها اطلاع دهیم. و آنها را به خرید مجدد ترغیب کنیم.
8- فضای نامحدود قفسه ها
در فروشگاه های فیزیکی با محدودیت فضا برای آوردن تعداد بالای کالا مواجه ایم. در واقع تعداد محدودی قفسه برای چیدن محصولات موجود است. که در مواقع شلوغ شدن فروشگاه ما عملا با مشکل مواجه خواهیم شد. اما در فروشگاه آنلاین هیچ گاه به همچین مشکلی بر نمی خوریم. در واقع می توانیم محصولات را مستقیم از انبار به دست مشتری برسانیم.
معایب تجارت الکترونیک
هر کاری علاوه بر مزایا، معایبی هم دارد تجارت الکترونیک هم از این مقوله مستثنی نیست. در ادامه به توصیف برخی معایب تجارت الکترونیک می پردازیم.
1- عدم برخورد با کاربر
برخی از مصرف کنندگان برای ارتباط فیزیکی با افراد و تعامل با فروشندگان ارزش قائل اند و خیلی وقت ها هم در رودربایستی با دیگران مجبور به خرید می شوند. در خیلی از موارد هم فروشندگان خبره می توانند افراد را قانع به خرید کالا ها بکنند کالاهایی که شاید اصلا احتیاجی به آن ها نداشته باشند. که این مورد در فروشگاه آنلاین فراهم نیست.
2- عدم امکان لمس کالا ها
مهم نیست که ما چه فیلمی و با چه کیفیتی از محصول ساخته ایم یا چه اطلاعاتی به مشتری می دهیم. مصرف کنندگان هنوز نمی توانند محصول ما را لمس کنند. خیلی از مشتری ها دوست دارند تا محصولی که می خرند را لمس کنند و از نزدیک ببیند. در برخی از محصولات مانند پوشاک این نیاز بیشتر احساس می شود. زیرا انتقال سایز محصول، رنگ آن و جنس آن هیچ گاه از طریق اینترنت ممکن نیست. این عیب فروش آنلاین این کالاها را سخت تر می کند.
3- مقایسه محصول ما با دیگر رقبا
در خرید آنلاین، مصرف کنندگان می توانند بسیاری از محصولات را با یکدیگر مقایسه کنند. کمترین قیمت را پیدا کنند. این قضیه رقابت بین ما و رقبا را بسیار سخت تر می کند. زیرا باید قیمت و کیفیت محصولات طوری باشد که توانایی رقابت را داشته باشیم.
4- نیاز به دسترسی به اینترنت
کاملا واضح است که این یک عیب محسوب می شود. بسیاری از سیستم عامل های تجارت الکترونیکی دارای ویژگی هایی هستند که برای اینکه مشتری یک تجربه مطلوب داشته باشد به اینترنت پرسرعت نیاز دارد. و یک سری از افراد نمی توانند خرید خوبی را تجربه کنند. اما فراموش نکنید که مشتریان شما قبل از این که به فکر خرید اینترنتی بیفتند، برای بسیاری از کار های دیگر به اینترنت پر سرعت احتیاج پیدا کرده اند.
اداره یک کسب و کار به زیرکی و پشتکار زیادی نیازمند است. این خصوصیات می توانند در شرایط عادی امروز به کسب و کارهای محلی کمک می کنند تا خود را سازگار کنند و حتی رشد کنند. اما در شرایط کرونایی الان گوگا نیز کمک هایی به کسب و کار ها کرده است. پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
5- مسائل امنیتی IT
برخی مشاغل و سازمان ها طعمه هک های مخربی می شوند و اطلاعات مشتری های آنها از پایگاه داده شان به سرقت برده می شود. این امر نه تنها می تواند پیامدهای حقوقی و مالی داشته باشد بلکه اعتماد مشتری ها به شرکت را نیز کاهش می دهد.
6- همه دارایی ما سایت است
در تجارت الکترونیک به شدت به وب سایت خود وابسته ایم. حتی چند دقیقه از کار افتادن سایت باعث از دست رفتن مقدار قابل توجهی از درآمدمان و نارضایتی مشتری ها می شود.
درباره رایانیتا
رایانیتا ارائه دهنده انواع خدمات طراحی وبسایت، اپلیکیشن و دیجیتال مارکتینگ!
سایر نوشته های رایانیتا
دیدگاهتان را بنویسید