پرسونای مخاطب چیست و اهمیت آن
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم در باره پرسونای مخاطب چیست و اهمیت آن صحبت کنیم. اینکه اصلا پرسونا مخاطب چه چیزی است. چه اهمیتی برای کسب و کار شما دارد. پرسونای مخاطب یکی از مهم ترین مفاهیم در دیجیتال مارکتینگ است. اصلاحی بسیار رایج که خیلی از صاحبان مشاغل فکر می کنند با آن آشنا هستند. اما در حقیقت به ان سادگی هم نیست. در ادامه مقاله پرسونای مخاطب چیست و اهمیت آن با ما همراه باشید تا بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم.
علت ایجاد پرسونای مخاطب چیست؟
برای فهمیدن بهتر علت وجود و ایجا یک پرسونای مخاطب در چیست. بهتر است ابتدا بدانیم بازاریابی محتوا چیست. بازاریاب ها بر این باورند که اکنون در عصر بازاریابی محتوا هستیم. بازاریابی محتوا به معنی تولید محتوا باارزش برای مخاطبان هدف است. تا با آن بتوانید نظر و اعتماد کاربر را به خود جلب کنید.
اما چگونه بفهمیم کاربران مخاطب شما کیست. چه چیز هایی آنها را به سمت شما جذب می کند. برای دست یافتن به همه این ها به یک پرسونای مخاطب لازم داریم. مخاطب با مطالعه محتوا، به متخصص بودن شما پی می برد و شما را دنبال می کند. هرگاه محتوا های شما بتواند اعتماد مخاطب را جلب کند. مخاطب تصمیم می گیرد برای رفع نیازش از راه حل شما یعنی محصول یا خدمات شما استفاده کند.
پرسونای مخاطب چیست؟
به معنای ساده تر پرسونای مخاطب یعنی اینکه هر کسب وکاری به دنبال کاربران هدف خود است. کاربران هدف افرادی هستند که خدمات و محصولاتی را شما ارائه می دهید، خریداری می کنند. به عنوان مثال اگر یک کار شما طراحی وبسایت است. مشتریان شما کسانی هستند که به دنبال طراحی سایت هستند. مشتریان هدف افرادی هستند که محصولات یا خدمات کسبوکارها را خریداری میکنند. به این مشتریان ایدهآل که احتمال خرید آنها از فروشگاه شما بسیار زیاد است، پرسونای مخاطب گفته میشود.
پرسونای مخاطب کسبوکار شما باید ویژگیهای خاص خود را دارا باشد. این ویژگیهای خاص به شما کمک میکند تا بتوانید کاربران هدف خود را از راههای مختلفی جذب کنید. مثلا هنگام تبلیغات اینترنتی شما به راحتی میتوانید بر اساس ویژگیهای پرسونای مخاطب خود، تبلیغات را صرقفا به افراد موردنظر خود یا همان پرسونای مخاطب کسبوکارتان نمایش دهید. البته این موضع به صورت صد در صدی نیست. در واقع شناخت مشتری و پرسونای مخاطب تنها تبلیغات شما را هدفمند تر می کند. اما نمیتواند به صورت صد درصد به نمایش تبلیغات به مخاطبان موردنظر شما کمک کند. برای طراحی پرسونای مخاطب کسب و کار خود بهتر است. پرسش هایی از قبیل زیر را ابتدا از خود بپرسید:
- محصولات و خدمات کسب و کارتان چیست؟
- ویژگی های رفتاری و شخصیتی این کاربران هدف شما چیست؟
- این کاربران را بر اساس اشتراکات در ویژگی هایشان به چند دسته می توان تقسیم کرد؟
- و…
جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پرسونای مخاطب
اولین قدم از مراحل ایجاد یک پرسونای مخاطب کار آمد جمع آوری اطلاعات است. شما نمی توانید بدون داشتن اطلاعات کافی از مخاطبان خود یک پرسونای کارآمد ایجاد کنید. برای جمعآوری اطلاعات روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به طرح پرسشنامه و مصاحبه اشاره کرد که برای استفاده از انواع روشها باید بدانیم که به چه اطلاعاتی از مخاطبین خود نیازمند هستیم.
در زمان جمعآوری اطلاعات دموگرافیک یا اطلاعات جمعیتشناسی اولین دسته از اطلاعاتی هستند که یاد آور خواهند شد. این اطلاعات شامل سن، جنسیت، سطح تحصیلات، محل سکونت، علاقهمندیها و شغل میشود. درکل باید یک تحلیل کلی از مخاطبان خود برسید.
چند روش جمع آوری اطلاعات
1- پرسشنامه
با استفاده از روش پرسشنامه اطلاعات می توانید اطلاعات مفیدی بدست بیاورید. برای استفاده از این روش میتوان در پایان پستهای وب سایت، شبکههای اجتماعی و … از مخاطبین نظرسنجی کنید تا نظرت انها را ببینید و انها را مکتوب کنید.
2- آزمون A\B
A\B از آزمونهایی که در بازاریابی بسیار پر کاربرد است. با استفاده از این آزمون بر روی محتواهای انتشار یافته میتوان دریافت که محتوای تولید شده مناسب مخاطب هدف شما هست یا خیر. از مواردی که در این آزمون میتوان تغییر داد تا نتایج متفاوتی حاصل شود. شامل تغییر عنوان، تغییر لحن بیان، تغییر فرمت محتوا و … است. با انجام این آزمون میتوان به فرمت و لحنی که مخاطبین با آن ارتباط بهتری برقرار کردهاند، دسترسی یافت و محتوای اثربخشی تولید کرد.
3- مصاحبه
با استفاده از روش مصاحبه که یکی از متداول ترین روش ها است و بسیار مورد استفاده و استقبال قرار می گیرد. این روش یکی از بهترین روشهایی است که با استفاده از آن به صورت مستقیم میتوانید با مخاطبان ارتباط برقرار کنید. اطلاعات مورد نیازتان را به دست آورید. هرچند این روش از جمعآوری اطلاعات بسیار اطلاعات مفیدی ارائه میدهد ولی برای انجام آن به زمان زیادی نیاز است.
انواع تحلیل مخاطب
1- تجزیه و تحلیل جمعیتی
تجزیه و تحلیل مخاطب جمعیتی شامل عواملی مانند سن ، جنس ، نژاد ، فرهنگ ، قومیت ، وضعیت تأهل ، شرایط اقتصادی اجتماعی ، تحصیلات ، شغل و غیره است. به عنوان مثال ، اگر موضوع مراقبت های بهداشتی باشد و مخاطب در اواخر دهه پنجاه باشد. صحبت شما باید به سمت توصیه های مناسب آن سن برای یک سبک زندگی سالم باشد.
2- تحلیل روانشناختی
روانشناختی یکی از انواع تحلیل مخاطب است که درک نگرش ها ، باورها ، ارزش ها و الگوهای تفکر مخاطبان شما را پوشش می دهد. ارزش هایی مانند آزادی ، صداقت ، عدالت ، وطن پرستی ، برابری جهانی و مورد توجه بسیاری از مخاطبان است. اگر سخنان شما بیانگر هر یک از این ارزش ها باشد ، مخاطبان به شما احترام می گذارند و می خواهند از شما بشنوند.
3- تحلیل موقعیتی
تحلیل مخاطب موقعیتی شامل عواملی مانند اندازه مخاطب ، مناسبت ، چیدمان اتاق ، طرح صحنه ، انگیزه یا میزان علاقه مخاطب است. اگر مخاطبان شما کوچک تر هستند. امکان ایجاد یک رابطه نزدیک با هر یک از اعضا وجود دارد. متناسب با داده ها و تحویل آنها به مناسبت ها آنچه در یک کنفرانس شرکتی می گویید با صحبت های شما در یک عملکرد مهم خانواده بسیار متفاوت خواهد بود.
4- تحلیل چند فرهنگی
فرهنگ های مختلف دارای سیستم های ارزشی و الگوی رفتاری متفاوتی هستند. حساسیت و فراگیری فرهنگی باید بخشی از تحلیل مخاطبان شما باشد.
پرسونای مخاطب در فعالیت های مختلف به شما کمک بسیاری می کند. یکی از محل هایی که این پرسونای می تواند به کمک شما بیاد در هنگام تدوین رپورتاژهای آگهی شما می باشد. اما اینکه چگونه یک رپورتاژ مناسب و جذاب ایجاد کنید راه های خود را دارد. به شما پیشنهاد می کنیم تا مقاله زیر را از دست ندهید.
چگونگی استفاده از پرسونای مخاطب
مراحل شناخت مشتری یا پرسونای مخاطب تا حدودی مشخص است. در کل برای ایجاد پرسونا ابتدا باید در مورد مخاطبان هدف خود سوالاتی از خودتان بپرسید. در هر حوزهای که فعالیت دارید. حتماً تجربهای در آن زمینه داشته باشید و پاسخ برخی از سوالات را می توانید دریابید. بعد از اینکه به سوالات پاسخ دادید. به سراغ پاسخ همکاران یا حتی رقیبان خود هم بروید. مقایسه میان پاسخ خای خود آنها انجام دهید. این مقایسه باعث میشود تا بتوانید مشکلات پاسخهای خود پیدا کنید. در نهایت دقیقتر به شناخت مشتری و پرسونای خود بپردازید. این کارها به شما کمک میکند تا بتوانید مواردی نظیر بازارایابی، فروش، توسعه محصول و پشتیبانی از کاربران را به صورت دقیق و حرفهای انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید