شغل مدیریت کسب و کار و وظایف آن
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به شغل مدیریت کسب و کار و وظایف آن بپردازیم. داشتن یک مدیر کسب و کار خوب برای هر شرکت یا حتی استارت آپی امری ضروری است. شرح وظایف مدیر کسب و کار شما باید از زبان مستقیم و واضحی استفاده کند تا به داوطلبان بگویید که چگونه کار آن ها از روز اول بر موفقیت سازمان شما تاثیر می گذارد. همچنین باید نامزدها را با فرهنگ و ارزش های شما آشنا کند. به آن ها اجازه دهد که آیا ایده های شما را مشترک دارند یا خیر. با ما در ادامه مقاله شغل مدیریت کسب و کار و وظایف آن همراه باشید. تا بیشتر با آن آشنا شویم. در ابتدا به معرفی کلیت آن می پردازیم. سپس وظایف و مسئولیت های یک مدیر کسب و کار را بیان خواهیم کرد.
مدیریت کسب و کار چیست؟
هر کسب و کاری، صرف نظر از اندازه آن، به کسی احتیاج دارد که چشم به تصویر کلان (Big Picture) آن کسب و کار دوخته باشد. همچنین در عین حال، جزئیات کوچک تر شرکت یا کسب و کار را نیز مدیریت کند. مدیر کسب و کار (Business Manager) شخص کلیدی است که بر کارهای روزمره یک شرکت و کارکنان آن نظارت می کند. بر اساس اندازه شرکت، مدیر کسب و کار ممکن است بر یک بخش نظارت داشته باشد. یا نظارت بر کل عملیات شرکت را بر عهده داشته باشد. اما در هر صورت، مسئولیت های اساسی یکسان خواهد بود.
به بیانی دیگر، نقش مدیر کسب و کار نظارت و هدایت عملیات و کارکنان یک شرکت است. مدیر کسب و کار برای اطمینان از بهره وری و کارایی شرکت مجموعه اقداماتی را انجام می دهد. از جمله این اقدامات، می توان اجرای استراتژی های بیزینسی، ارزیابی عملکرد شرکت و نظارت بر کارکنان را ذکر کرد.
وظایف مدیر کسب و کار
پس از شناخت ماهیت مدیریت کسب و کار، حالا دقیق تر به وظایف یک مدیر کسب و کار می پردازیم. در ادامه یک به یک وظایف کلیدی یک مدیر کسب و کار را ذکر می کنیم. به توضیح هر یک می پردازیم تا شناختمان از شغل مدیریت کسب و کار و وظایف آن کامل شود.
تعیین اهداف استراتژیک
هر شرکت یا کسب و کاری، باید اهدافی داشته باشد که فعالیت های آن را هدایت کند. مدیر کسب و کار مسئول تعیین موقعیت شرکت در بازار و تعیین اهداف رشد در آینده است. در یک شرکت بزرگ تر، این وظیفه ممکن است در سطح هر بخش به صورت جداگانه انجام شود. اما در نهایت مسئولیت با مدیر کسب و کار است. او مسئول ایجاد هماهنگی بین اهداف بخش های مختلف است.
به عنوان مثال، مدیر تولید ممکن است به دنبال بهبود ایمنی کارگران و افزایش تولید به میزان مشخصی باشد. در حالی که مدیر بخش بازاریابی بر بهبود تعامل مشتری با شرکت از طریق رسانه های اجتماعی و مدرن سازی بسته بندی شرکت تمرکز دارد. در نهایت این مدیر کسب و کار است که باید این اهداف را با هم هماهنگ کن. همچنین باید هدف هر یک از بخش ها را نیز در جهت اهداف کلی شرکت کنترل کند. پس لازم است یک استراتژی مشخص وجود داشته باشد تا مدیران هر بخش اهداف آن بهش را در راستای اهداف کلی بچینند و با آن هماهنگ شوند. این کار را نیز مدیر کسب و کار بر عهده دارد.
اما در کسب و کارهای کوچک تر، معمولا خود مالک کسب و کار این مسئولیت را بر عهده دارد. توصیه می شود این گونه افراد حتما از مشاوره ی مدیران تخصصی کسب و کار بهره ببرند.
امروزه رقابت در بین همه کسب و کار ها و صنایع مختلف به شدت بالا گرفته است. هر کسب و کاری بدون یک تحلیل دقیق از بازار و رقبا خود نمی تواند محکم وارد این بازار شود و کسب موفقیت کند. یکی از موثر ترین روش های جهت این ارزیابی و تحلیل تئوری پورتر است. که پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی با 5 نیروی پورتر مقاله زیر را از دست ندهید.
نظارت بر فرآیندها
مدیران کسب و کار وظیفه ی نظارت بر فعالیت های روزانه درون شرکت را نیز بر عهده دارند. این ممکن است به معنای حل یک مشکل در خط تولید یا هدایت یک کارمند در مورد چگونگی مدیریت مشتری ناراضی باشد. همچنین ممکن است مدیر کسب و کار بر موارد زیر نیز نظارت داشته باشد:
- اطمینان حاصل کردن از این که شرکت با مواد اولیه کافی کار می کند.
- حفظ سطح تولید را برای تامین تقاضا
- مشخص کردن نواحی ای از کار که پتانسیل رشد دارند.
- جستجو برای فرصت هایی جهت گسترش کار به بازارهای جدید
البته در چهار مورد بالا فرض شد که خروجی کسب و کار مد نظر، یک خروجی فیزیکی باشد. برای فرض های دیگر نیز به راحتی موارد بالا قابل انطباق است.
مدیریت داده های مالی
مسئولیت اصلی بعدی یک مدیر کسب و کار، تجزیه و تحلیل منظم وضعیت مالی شرکت است. درک سودآوری شرکت و شناسایی مناطق مشکل زا (یا گلوگاه ها) ضروری است. مدیران بودجه هایی را برای شرکت به صورت کلی یا برای بخش های تحت نظارت خود در نظر می گیرند. تجزیه و تحلیل منظم، شرکت را در مسیر اصلی خود قرار می دهد. به مدیر اجازه می دهد تا در صورت لزوم هزینه های خود را کاهش دهد یا ایده هایی را برای گسترش کسب و کار پرورش دهد.
پیش بینی فروش و برنامه های بازاریابی کسب و کار نیز بخشی از مدیریت تصویر کلی مالی است. یک مدیر کسب و کار خوب، اقدامات زیر را انجام می دهد:
- مسلط بر روندها و پیش بینی های مالی است.
- آگاهی از پیشرفت در تکنیک های تولید یا عملیاتی را که ممکن است به نفع شرکت باشد حفظ می کند.
- به دنبال توسعه روابط با شرکای تجاری یا فروشندگان احتمالی است.
- رقابت را در بازار زیر نظر دارد.
مدیریت عملیات های مربوط به منابع انسانی
در کسب و کار کوچک تر، مدیر کسب و کار همچنین بسیاری از وظایف مرتبط با منابع انسانی را انجام می دهد. این وظایف ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اطمینان از اینکه این شرکت از نیروهای ماهر کافی برای حفظ بهره وری برخوردار است.
- تعیین زمان نیاز به نیروهای اضافی.
- ارائه آموزش و نظارت مستقیم بر کار کارکنان
- اطمینان حاصل می کند که کارکنان منابع لازم را برای انجام کارها در بالاترین بازده در اختیار دارند.
یک مدیر خوب همچنین ارزیابی های منظم کارمندان را ارائه می دهد که زمینه های رشد و پیشرفت را مشخص می کند. همچنین مشخص می کند که کدام فرایندها به خوبی کار می کنند و کدام دارای مشکل است.
در یک شرکت یا کسب و کار بزرگ تر با یک بخش منابع انسانی اختصاصی، مدیر کسب و کار با همکاری مدیران منابع انسانی برای استخدام پرسنل جدید کار خواهد کرد. او بجای رسیدگی به جزئیات استخدام، پردازش و مدیریت جزئیات حقوق و دستمزد برای کارکنان جدید، فقط در تعیین نیازهای پرسنل، ایجاد شرح وظایف و انتخاب نامزدهای مناسب درگیر می شود.
تا به حال به ایجاد یک ایمیل برای تیم های بین المللی فکر کردید؟ اینکه چه چالش هایی دارید؟ با نکاتی را باید رعایت کرد؟ پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید یا با روش نگارش یک ایمیل موثر برای این دسته از تیم ها آشنا شوید.
نظارت بر مقررات و سیاست ها
ضمن حفظ عملکردهای کارآمد، مدیران کسب و کار همچنین باید مطمئن باشند که شرکت در چارچوب دستورالعمل های قانونی و مطابق با مقررات محلی فعالیت می کند. بسته به نوع کسب و کار، این قواعد می تواند مواردی نظیر سیاست های محیط زیستی، حفظ ایمنی کارکنان، سختگیری های بیمه ای و مواردی مشابه آن باشد.
پس از آشنایی با شغل مدیریت کسب و کار و وظایف آن، برای کامل تر شدن دیدتان نسبت به مدیریت کسب و کار (Business Management) خوب است که با جستجو در گوگل، آگهی های مربوط به فرصت های شغلی مدیریت کسب و کار را مطالعه کنید. به این ترتیب با توقعاتی که از یک مدیر کسب و کار می رود، بیشتر آشنا خواهید شد.
درباره علی جلالی کوهی فرد
کارشناس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران. علاقه مند به حوزه های مختلف هنری و همچنین بازی مافیا هستم ( به خصوص نقش مافیا ساده تا رییس را سفید کنم). علاوه بر کارهای مختلف در حوزه کامپیوتر، مدتی را به دلالی خودرو گذراندم و در این زمینه اطلاعاتی دارم. در نهایت :«چندانک خواهی درنگر در من که نشناسی مرا»
سایر نوشته های علی جلالی کوهی فرد
دیدگاهتان را بنویسید