روش مدیریت چابک کسب و کار
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به روش مدیریت چابک کسب و کار بپردازیم. روش و تئوری های مختلفی برای مدیریت کسب و کار وجود دارد. پس از شکل گیری روش مدیریت چابک، این روش به انواع محتلف مدیریت تعمیم یافت. آشنایی با این روش و تلاش در جهت به کار بستن آن، کمک قابل توجهی به بیزینس شما خواهد کرد. متدولوژی چابک برای اولین بار در صنعت نرم افزار به کار گرفته شد. اکنون در سراسر دنیای شرکت ها محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. روش های چابک مبتنی بر ارتباط بیشتر، انجام کارهای تکراری و همکاری نزدیک بین اعضای تیم، سرپرستان و مشتریان است. با ما در ادامه مقاله روش مدیریت چابک کسب و کار همراه باشید.
مدیریت چابک چیست؟
توسعه یک محصول یا خدمات جدید و ارائه موفقیت آمیز آن به بازار کار ساده ای نیست. به طور سنتی، شما باید یک مفهوم برای آن تهیه کنید، برنامه ریزی را انجام دهید، اجرا و نظارت را انجام دهید. سپس به مرحله تحویل پایانی آن برسید. شما در ابتدا، همه موارد را ترسیم کرده اید و انتظار دارید که پروژه شما بدون مشکل اجرا شود. با این حال، در دنیا امروزه کسب و کارها، همه چیز به همین راحتی اتفاق نمی افتد. تا زمانی که تیم شما یا حتی کل سازمان انعطاف پذیر نباشند و راهی برای پاسخگویی به آن ها نداشته باشند، شما به طور مداوم تحویل پروژه های خود را به تاخیر می اندازید. در نهایت قابلیت رقابت خود در بازار را از دست خواهید داد.
برای جلوگیری از آن، در این جا مفهوم مدیریت پروژه چابک (Agile)، یک رویکرد بر محور تکرار یک سری عملیات برای مدیریت پروژه ها آمده است. این تمرکز بر:
- کار بر روی دسته های کوچک
- تجسم فرایندها برای ایجاد شفافیت
- همکاری مشترک با مشتری
- دریافت بازخورد در سریع ترین زمان ممکن
این امکان را برای شما فراهم می کند تا سریعا خود را با نیازهای تغییر یافته سازگار کرده. محصولات یا خدمات با کیفیت بالاتر تولید کنید تا نیازهای مشتری را بهتر برآورده کنید. در این جا لازم است یاد آور شویم که این روش در اصل برای مدیریت پروژه ها طراحی شده است. اما به دلیل اینکه مهم ترین بخش هر کسب و کار را پروژه های آن تشکیل می دهند. می توانیم از این روش در مدیریت کسب و کار بهره ببریم.
هدایت یک کسب و کار به روش چابک
بیایید با یک تعریف شروع کنیم. رشد کسب و کار ناشی از اعمال سودآوری در رشد مشتری است. سودآوری ناشی از ارائه دقیق و کارآمد خدمات به مشتریان است. در این جا چهار دامنه خاص و ملموس را پیشنهاد می کنیم که در آن مدیریت چابک کسب و کار باعث رشد کسب و کار می شود:
1- تعامل با مشتری
تعامل با مشتری به صورت یکپارچه، موثرترین و در عین حال سخت ترین تغییر برای ایجاد است. منظور از این امر، جاسازی مشتریان شما در فرآیندهای تحویل است. در نتیجه اطمینان حاصل می شود که آن ها در مسئولیت تحویل محصول سهیم هستند. با ارتقای این مشارکت های مشتری، کسب و کار شما نتایج کلی مشتریان را بهبود می بخشد. چابک بودن به معنای انعطاف پذیری و انطباق با تغییر شرایط است و هیچ چیزی بیش از نیاز مشتری شما تغییر نمی کند.
2- شما فقط تسهیل کننده اید
با اجازه دادن به تیم های خود برای ادامه کار، می توانید کارایی بیشتر و رشد مربوط به آن را کسب کنید. مدیریت مبتنی بر تسهیل به معنای این است که شما به عنوان یک مدیر، مسئولیت اداره، استراتژی و تسهیل کارها را بر عهده دارید. به بیان ساده، این بدان معنی است که شما کارکنان خود را به سمت درست هدایت می کنید. مطمئن می شوید که هیچ چیز داخلی یا خارجی در مقابل آن ها نیست. شما مسئول عملیات روزمره نیستید، اما مسئولیت تسهیل آن را دارید. این تمایز در مدیریت کسب و کار چابک مهم است، زیرا هر فرد مسئولیت تحویل های روزمره را بر عهده دارد.
استفاده از رسانه های اجتماعی جهت رشد و توسعه کسب و کار بسیار مفید و موثر است. اما باید به درستی بتوانیم این رسانه ها را مدیرت نماییم. البته سازماندهی و تثبیت تلاش های بازاریابی در رسانه های اجتماعی چندان کار ساده ای نیست. تا زمانی که ابزارهای هوشمندانه ای به عنوان دستیار و توانمند در اختیار نداشته باشید. عملا کاری بسیار سخت و شاید نشدنی، باشد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی با بهترین برنامه های مدیریت مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
3- روند کار
با بررسی نقش مشتری و تیم، وقت آن است که به کار بپردازیم. راه چابک با استفاده از برنامه ریزی و طراحی به موقع و روند تحویل تدریجی یا مستمر، مدیریت تجارت چابک امکان تغییر سریع را هنگام تغییر دامنه کار و شرایط فراهم می کند. به طور منظم، تیم ها محصولات جزئی، هرچند کاربردی را به مشتریان خود تحویل می دهند. از طریق این روش افزایشی، محصول با تکمیل هر سیکل تکرار (آن 4 مرحله) بر روی آخرین مرحله، به تکامل خود ادامه می دهد. البته در این جا پیچیدگی های زیاد این روش را توضیح نمی دهیم. قصد آشنایی کلی شما با این روش مدیریت کسب و کار است. توضیحات جزئی تر این روش را می توانید در کتاب های مرجع مدیریت پیدا کنید و در صورت علاقه مطالعه کنید.
4- تمرکز بر تعامل کارکنان
با داشتن سه مرحله قبلی، یک ساختار سازمانی باز و شفاف خواهیم داشت. یکی از نقاط قوت مدیریت تجارت چابک، تمرکز بر تعامل کارکنان، توسعه کارکنان به عنوان مکانیزمی برای هدایت نتایج بهتر مشتری است. این تغییر از سلسله مراتب سنتی به سمت افراد و تیم های مستقل و متکی بر خود است.
بیایید این ها را با تعریف ما از رشد کسب و کار مقایسه کنیم. رشد کسب و کار ناشی از اعمال سودآوری در رشد مشتری است. همان طور که گفتیم، سودآوری ناشی از ارائه دقیق و کارآمد خدمات به مشتریان است. به طور ترکیبی، چهار حوزه مدیریت کسب و کار چابک، باعث تحویل کارآمد و دقیق محصولات و خدمات را می شود. در عین حال، مدیریت را برای تمرکز بر رشد استراتژیک کسب و کار آزاد می گذارند. در نتیجه، عامل رشد کسب و کار در نهایت، یافتن راه های جدیدی برای کسب و کار است که در روش چابک محقق می شود.
از آن جایی که امروزه رقابت در بین تمام کسب و کار ها به شدت بالا گرفته است. مثل گذشته بدون تحلیل دقیق بازار و رقبا نمی توان وارد این بازار شد و موفقیتی کسب نمود. ولی یکی از موثرترین روش های ارزیابی بازار استفاده از تئوری پورتر است. پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی بیشتر با نیروی پورتر مقاله زیر را از دست ندهید.
آن را امتحان کنید!
به کار بستن روش چابک مدیریت کسب و کار، چندان ساده نخواهد بود. به طور مثال باید به طور کامل هدف از اسپرینت ها و جلسات در روش مدیریت چابک را بدانید. پس نیاز است ابتدا به مطالعه کامل تر این روش و فرا گرفتن جزییات آن بپردازید. پس از آن زمان اجرا فرا می رسد. پس از به کارگیری این روش در مدیریت کسب و کار، نتیجه آن شما را دلگرم و امیدوار خواهد کرد. البته باید بدانیم که این روش در کسب و کارهایی قابل به کارگیریست که بتوانیم تسک هایی که در آن انجام می شود را به صورت پروژه در نظر بگیریم. در غیر این صورت روش چابک مدیریت کسب و کار، چندان به کار نخواهد آمد.
درباره علی جلالی کوهی فرد
کارشناس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران. علاقه مند به حوزه های مختلف هنری و همچنین بازی مافیا هستم ( به خصوص نقش مافیا ساده تا رییس را سفید کنم). علاوه بر کارهای مختلف در حوزه کامپیوتر، مدتی را به دلالی خودرو گذراندم و در این زمینه اطلاعاتی دارم. در نهایت :«چندانک خواهی درنگر در من که نشناسی مرا»
سایر نوشته های علی جلالی کوهی فرد
دیدگاهتان را بنویسید