سیستم عامل لینوکس و مزایای آن
در این مقاله از رایانیتا می خواهیم به سیستم عامل لینوکس و مزایای آن بپردازیم. سیستم عامل لینوکس انواع مختلفی دارد مانند کای لینوکس، اوبونتو لینوکس و… هر کدام از این ها کارایی و کاربرد خاص خود را دارند. اما همگی مانند ویندوز هستند. با این تفاوت که تا حدودی پیکربندی امنیت در لینوکس با خود شماست. همچنین سطح دستریسی شما در لینوکس بیش از ویندوز می باشد. با ما در ادامه مقاله سیستم عامل لینوکس و مزایای آن همراه باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.
تاریخچه پیدایش لینوکس
سیستم عامل لینوکس در سال 1991 میلادی توسط دانشجویی از دانشگاه هلسینکی به نام لینوس توروالدز پدید آمد. ریشه ی این سیستم عامل به سیستم عامل Unix بر می گردد که حدودا بیست سال پیش از آن زمان به وجود آمده بود. اما انگیزه لینوس برای ایجاد یک سیستم عامل جدید، به دلیل متن باز نبودن یونیکس و انجام برخی اصلاحات بود. به دلیل همین اشتراکات، نام لینوکس ترکیبی از نام سازنده ی آن و نام سیستم عامل یونیکس است.
سیستم عامل لینوکس چیست؟
لینوکس یک سیستم عامل اوپن سورس است که کاربردهایی مشترک با بسیاری از سیستم عامل های دیگر مانند ویندوز دارد. مثل هر سیستم عامل دیگری، لینوکس هم نقش کلی برقراری ارتباط بین سخت افزار و نرم افزار را در سیستم ها ایفا می کند. همچنین همه وظایف جزئی تر که از یک سیستم عامل توقع می رود را انجام می دهد. اما در اینجا بد نیست نگاهی به تفاوت های این سیستم عامل با سیستم عامل های دیگر بیاندازیم.
تفاوت لینوکس با سیستم عامل های دیگر
از بسیاری جهات، لینوکس مانند سایر سیستم عامل ها دیگری است، که احتمالا قبلا از آن ها استفاده کرده اید. مانند ویندوز، macOS یا iOS یا سایر سیستم عامل ها. لینوکس نیز دارای رابط گرافیکی است. همچنین همه انواع نرم افزار هایی که شما به آن عادت کرده اید را نیز داراست. از جمله پردازنده های کلمه، ویرایشگر عکس، ویرایشگر ویدئو و … در بسیاری از موارد ممکن است سازنده یک نرم افزار نسخه لینوکس همان برنامه ای را که شما در سیستم های دیگر استفاده می کنید را نیز ساخته باشد.
در واقع اگر می توانید از رایانه یا دستگاه های الکترونیکی دیگر استفاده کنید. از لینوکس هم حتما می توانید استفاده کنید. اما لینوکس از بسیاری جهات با سیستم عامل های دیگر متفاوت است. اول و شاید مهم تر از همه، لینوکس یک نرم افزار متن باز است. کدی که برای ایجاد لینوکس استفاده می شود رایگان است. برای مشاهده، ویرایش و برای کمک به کاربران در دسترس عموم است. یعنی می توانید آن را برای خود شخصی سازی کنید و نسخه شخصی سازی شده را نیز در صورت تمایل در سایتی مانند گیت هاب انتشار دهید.
تفاوت دیگر لینوکس به نوعی در دل پاراگراف قبلی موجود است. لینوکس به طرز باورنکردنی ای قابلیت شخصی سازی دارد. به همین دلیل نسخه های زیادی از لینوکس وجود دارد که شامل گزینه های مختلف نرم افزاری است. اگرچه قسمت های اصلی سیستم عامل لینوکس معمولا مشترک است. کاربران لینوکس همچنین می توانند مولفه های اصلی، مانند اینکه کدام سیستم گرافیک را نمایش می دهد و سایر مولفه های رابط کاربر را انتخاب کنند.
تا کنون به اینکه چطور می توان محتوایی که منتشر شده است را برا ی سئو بهینه سازی کرد فکر کردید؟ پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را از دست ندهید.
مزایای استفاده از لینوکس
بیان مزایای لینوکس، در بعضی از قسمت ها ممکن است حالت مقایسه ای با سایر سیستم عامل ها مانند ویندوز پیدا کند. در نظر داشته باشید که این یک امر طبیعی است. زیرا مزایای هر چیز با توجه به ماهیت آن تعریف می شود. ماهیت لینوکس هم یک سیستم عامل است. با ذکر این توضیح به سراغ بیان تعدادی از مزایای سیستم عامل لینوکس می رویم.
1- متن باز (open source)
می توان گفت که متن باز بودن، به نوعی مهم ترین مزیت لینوکس محسوب می شود. زیرا هر کس با توجه به دانش خود و همچنین با توجه به نیازش، می تواند آن را برای خود شخصی سازی کند. همچنین می تواند نسخه اصلاح شده را منتشر کند. به این صورت نسخه های زیادی از آن وجود دارد. افرادی که نیازی مشابه داشته باشند، می توانند از نسخه ای که توسط فردی دیگر شخصی شده استفاده کنند.
2- رایگان است
در کشور ما از همه سیستم عامل ها به صورت رایگان و البته غیر قانونی استفاده می شود. اما وضعیت در همه کشور ها به این صورت نیست. در اغلب کشورها کاربران باید برای استفاده از سیستم عامل هایی مانند ویندوز، باید لایسنس آن را خریداری کنند. مبلغ این لایسنس ها هم اصلا مبلغ کمی نیست. اما لینوکس برای همه رایگان است و به سادگی می توانید آن را دانلود کرده و پس از نصب، از آن به صورت کامل استفاده کنید.
3- سبک بودن لینوکس
راه اندازی لینوکس به پیش نیازهای سخت افزاری بسیاری کمی نسبت به سیستم عامل های دیگر نیاز دارد. به این صورت به سادگی بر روی هر نوع دستگاهی نصب و راه اندازی می شود.
4- امنیت نسبتا بالا و قابل پیکربندی
هر برنامه ای در لینوکس برای اجرا نیاز به احراز هویت دارد. به همین دلیل لینوکس در مقایسه با سیستم عاملی مانند ویندوز، امنیت بسیار بالاتری دارد و نیازی به نصب آنتی ویروس در آن وجود ندارد. هم چنین شما می توانید به دلخواه خودتان این سیستم عامل رااز نظر امنیتی پیکربندی نمایید.
5- آپدیت های نرم افزاری سریع تری دارد
برای لینوکس آپدیت های نرم افزاری به سرعت منتشر می شوند و مشکل خاصی در آپدیت کردن ها وجود نخواهد داشت. لینوکس به دلیل متن باز بودن آپدیت ها سریع تر است. شما به راحتی با وارد کردن یک خط کد و پسورد خود آپدیت جدید را دانلود و نصب نمایید.
7- قابل اطمینان
لینوکس پایداری بالایی را ایجاد می کند. یعنی نیازی به راه اندازی مجدد سیستم عامل پس از مدت کوتاهی نیست. سیستم لینوکس شما به ندرت کند می شود. برخلاف ویندوز، پس از نصب یا حذف بعضی برنامه ها یا به روزرسانی نرم افزار، نیازی ندارید سیستم خود را راه اندازی مجدد کنید.
8- انعطاف پذیری لینوکس
می توانید لینوکس را در پارتیشن های مختلفی نگه دارید. در صورتی که یکی از پارتیشن ها دچار مشکل شود، اتفاق عجیبی رخ نمی دهد. به سادگی می توانید با یک عمل تعمیر، به کارکرد صحیح سیستم عامل برگردید.
9- سازگاری با انواع فرمت ها
احتمالا برایتان پیش آماده از فایلی می خواهید استفاده نمایید ولی به دلیل فرمت آن فایل نمی توانید. لینوکس با رنج وسیعی از فرمت فایل ها سازگار است و آن ها را مدیریت می کند.
آیا تا به حال به اینکه یک فریلنسر شوید فکر کردید؟ یا اینکه می دانستید به نحوی نام دیگر این کار می تواند بیگاری باشد؟ پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را از دست ندهید، حتما مطالعه نمایید.
10- برنامه نویسی را راحت می کند
بسیاری از برنامه نویسان به دلیل ویژگی های لینوکس، استفاده از آن را به سیستم عامل های دیگر ترجیح می دهند. یکی از دلایل آن برتری ترمینال لینوکس بر کامند لاین ویندوز است
حالا که سیستم عامل لینوکس و مزایای آن را به خوبی شناخته اید، می توانید در صورتی که برایتان جذابیت دارد. اقدام به دانلود و نصب آن کنید. به این صورت به جامعه بزرگ استفاده کنندگان لینوکس می پیوندید! همچنین هر زمان که به مشکلی برخوردید، با یک سرچ ساده می توانید انجمن های بسیاری را درمورد لینوکس پیدا کنید. در این انجمن ها جواب همه سوالات احتمالی شما از قبل توسط افرادی داده شده است. به این صورت هیچ اروری حل نشده باقی نخواهد ماند! فقط کافیست متن اروری که دریافت کرده اید را در گوگل جست و جو کنید.
درباره علی جلالی کوهی فرد
کارشناس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران. علاقه مند به حوزه های مختلف هنری و همچنین بازی مافیا هستم ( به خصوص نقش مافیا ساده تا رییس را سفید کنم). علاوه بر کارهای مختلف در حوزه کامپیوتر، مدتی را به دلالی خودرو گذراندم و در این زمینه اطلاعاتی دارم. در نهایت :«چندانک خواهی درنگر در من که نشناسی مرا»
سایر نوشته های علی جلالی کوهی فرد
دیدگاهتان را بنویسید