اصل پارتو یا قانون 80/20 در کار و زندگی
در این مقاله به اصل پارتو (Pareto) می پردازیم. این قاعده توسط یک ایتالیایی به همین نام یافت شد. سپس او ثابت کرد که اصل پارتو یا قانون 80/20 در کار و زندگی ما در عرصه های مختلف برقرار است. ابتدا به توضیح این اصل می پردازیم و سپس به بررسی آثار آن می پردازیم.
اصل پارتو یا قانون 80/20 چیست؟
اصل پارتو به عنوان اثر پارتو یا قانون 80-20 نیز شناخته شده است. این قانون به نام مخترع ایتالیایی ویلفردو پارتو می باشد. در آغاز قرن بیستم، پارتو، که به عنوان مهندس، جامعه شناس و اقتصاددان نیز کار می کرد، مطالعاتی را انجام داد. این مطالعات با توزیع ثروت ملی در ایتالیا سر و کار داشتند. تحقیقات پارتو نشان داد که یک پنجم یا 20 درصد شهروندان ایتالیایی حدود 80 درصد دارایی های این کشور را در اختیار دارند. از این رو، پارتو اظهار داشت که بانک ها اساساً باید بر 20 درصد ثروتمندان ایتالیایی تمرکز کنند تا کارآمدتر باشند و سود بیشتری کسب کنند. در مقابل، بانک ها برای 80 درصد از جمعیت تنها یک پنجم از وقت خود را صرف کنند.
برای کسب و کارتان به یک وبسایت نیاز دارید. خدمات طراحی سایت رایانیتا بهترین گزینه برای شماست!
بررسی دقیق تر
اصل پارتو نشان دهنده توزیع نابرابر و عدم تعادل بین منابع ورودی و بازده است. این را می توان در زمینه های دیگر نیز نشان داد:
- فروش: 20 درصد محصولات یا مشتریان 80 درصد فروش را ایجاد می کنند.
- ذخیره سازی: 20 درصد از محصولات 80 درصد از فضا را اشغال می کنند.
- اینترنت: 80 درصد ترافیک داده های آنلاین در 20 درصد وب سایت ها انجام می شود.
- ترافیک جاده ای: 20 درصد از جاده ها برای 80 درصد تردد استفاده می شود.
- تماس های تلفنی: 80 درصد تماس ها با 20 درصد مخاطبین ذخیره شده انجام می شود.
با این حال، قانون 80/20 بیشتر به دلیل کاربرد آن در مدیریت زمان شناخته شده است. با اولویت بندی مناسب می توانید 80 درصد کار را با صرف 20 درصد از زمان انجام دهید.
هدف از اصل پارتو
هدف از روش پارتو دستیابی به موفقیت های بزرگ با حداقل تلاش ممکن است. به هر حال، زمان زیادی اغلب صرف وظایفی می شود که دارای اولویت کمی هستند. در عین حال، با اولویت های مناسب و مدیریت زمان بهتر، می توانید کارآمدتر و هدفمندتر کار کنید. به ویژه در مناطق کاری با مهلت های دقیق، اصل پارتو به تمرکز صحیح حجم کار برای تکمیل وظایف در زمان معین کمک می کند. قانون 80/20 نیز اغلب همراه با سایر روش های مدیریت زمان مانند اصل آیزنهاور استفاده می شود.
مضرات استفاده از اصل پارتو
برخی اشتباهات رایج وجود دارد که اغلب در رابطه با اصل پارتو مرتکب می شوند. به عنوان مثال، اغلب این تفسیر غلط وجود دارد که با 20 درصد زمان یا تلاش سرمایه گذاری شده، می توانید به 80 درصد بازدهی که با تلاش معمول خود بدست می آورید نیز برسید. با این حال، این بی معنی است. زیرا 100 درصد با 20 درصد تلاش به دست می آید. این یک تفسیر نادرست است که در آن درصدهای فردی به سادگی تا 100 درصد اضافه می شوند. با این حال، هزینه و درآمد یکسان نیستند و نمی توان آن ها را به سادگی با هم جمع کرد. به منظور ایجاد بازده کامل 100 درصدی، هزینه نیز باید 100 درصد باشد. سوء تفسیر توصیف شده در بالا به سرعت منجر به فرضیات بیش از حد خوش بینانه می شود که با چه میزان تلاش می توان به اهداف مورد نظر دست یافت.
بررسی چند مثال
اما حتی اگر خود اصل اساسی درک شده باشد، نتیجه گیری که 80 درصد از عملکرد احتمالی ناشی از 20 درصد تلاش است، می تواند منجر به کاهش همه وظایف به 20 درصد شود. در کنار این، تعدادی از وظایف وجود دارد که مستقیماً به هدف واقعی کمک نمی کند. اما با این وجود باید انجام شود. برای مثال، این وظایف شامل نوشتن و پاسخ دادن به ایمیل ها می شود. نامه نگاری های الکترونیکی معمولاً کمک چندانی به موفقیت یک شرکت نمی کند. اما عدم پاسخگویی به ایمیل های تجاری به طور کلی پیامدهای منفی برای شرکت خواهد داشت. همین طور مثال غفلت از حسابداری را نیز می توان در نظر گرفت؛ حتی اگر خود حسابداری هیچ سودی نداشته باشد. این وظایف کاملاً ضروری، اما به ظاهر غیرمولد را می توان با پایین نگه داشتن هزینه برای آن ها تا حد امکان بهینه کرد.
علاوه بر این، اصل پارتو می تواند منجر به سهل انگاری خاصی شود. زیرا اکثر وظایف از اهمیت کمی برخوردار هستند. فقط کسانی که خود را وقف وظایف خود می کنند، به شیوه ای وظیفه شناس، متمرکز و ساختار یافته، می توانند با 20 درصد کار به 80 درصد از نتایج دست یابند.
اهمیت و کاربرد اصل پارتو یا 80/20
اصل پارتو یا قانون 80/20 در کار و زندگی به طرق مختلف به کار می رود. می توان از آن برای مدیریت زمان بهتر در زندگی خصوصی، هنگام تحصیل و محل کار استفاده کرد. با آگاهی از این که کدام کار بیشترین بازده را دارد، می توان کارهای فردی را بهتر اولویت بندی کرد. اصل پارتو به شما کمک می کند تصمیم بگیرید که کدام کار باید ابتدا تکمیل شود.
در چه شرایطی می توان اصل پارتو را به کار برد؟
اصل پارتو را می توان از لحاظ نظری در تمام زمینه های زندگی (در مدرسه و تحصیلات دانشگاهی و همچنین در زندگی روزمره) به کار برد. با این حال، قانون 80/20 اغلب با زندگی کاری مرتبط است. به خصوص زمانی که شما مجبورید به طور مکرر ددلاین ها را رعایت کنید. حتی در زندگی خصوصی نیز کارهای روزانه وجود دارد که باید در کمترین زمان ممکن به بهترین نحو ممکن انجام شود.
مثالی از استفاده روزانه
اگر خانواده یا دوستان شما یک دیدار خودجوش را اعلام کنند، ممکن است زمان کمی برای نظم دادن به خانه وجود داشته باشد. اگر به طور معمول سه ساعت طول می کشد تا تمام کارهای خانه را انجام دهید، ملاقات اعلام شده به صورت دیر هنگام، می تواند فقط یک ساعت و نیم طول بکشد. به همین دلیل، با در نظر گرفتن اصل پارتو، ابتدا باید خود را با وظایفی که بیشترین تأثیر را بر رفاه مهمانان دارند، مشغول کنید. برای مثال برداشتن اشیاء و لباس های نامرتب از روی زمین یا مبل ها، شستن ظروف کثیف و پاک کردن میزها. از آن جا که مهمانان بیشتر از زیرزمین به اتاق نشیمن، اتاق مهمان و سرویس بهداشتی مراجعه می کنند، باید روی آن ها تمرکز کنید.
به این صورت با به کارگیری اصل پارتو یا قانون 80/20 در کار و زندگی، می توانید مدیریت زمان خود را تا حد زیادی بهبود ببخشید. در نتیجه قادر خواهید بود کارهای بیشتری را در زمان کمتر انجام دهید!
درباره علی جلالی کوهی فرد
کارشناس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران. علاقه مند به حوزه های مختلف هنری و همچنین بازی مافیا هستم ( به خصوص نقش مافیا ساده تا رییس را سفید کنم). علاوه بر کارهای مختلف در حوزه کامپیوتر، مدتی را به دلالی خودرو گذراندم و در این زمینه اطلاعاتی دارم. در نهایت :«چندانک خواهی درنگر در من که نشناسی مرا»
سایر نوشته های علی جلالی کوهی فرد
دیدگاهتان را بنویسید