انواع ریسک و راهکارهای مدیریت ریسک
در این مقاله آکادمی رایانیتا به انواع ریسک و راهکارهای مدیریت ریسک برای هر کدام میپردازیم. همیشه این احتمال وجود دارد که یک طرح در یک پروژه شخصی یا کل فرآیند تجاری شکست بخورد. به جای نادیده انگاشتن آن ها، به صرفه است که احتمال رخدادهای ناگهانی را بپذیریم. شناسایی ریسک های احتمالی و دسته بندی آنها می تواند به یافتن راه حل ها منجر شود.
انواع ریسک چیست؟
انواع ریسک مجموعه ای از شکست های احتمالی در طول اجرای یک طرح یا پروژه است. تقریباً تمام تعاریف طبقه بندی ریسک حاکی از آن است که هر طرحی با خطراتی همراه است. ریسک بخشی از زندگی روزمره است. به عنوان مثال، اگر قصد شرکت در یک جلسه مهم را دارید، با خطرات مختلفی روبرو می شوید. خطر دیر رسیدن به محل، از دست دادن اسناد مهم یا تبدیل شدن به جلسه اتلاف وقت را دارید.
قرار دادن خطرات در گروه های مجزا در مورد یک برنامه یا هدف است. دسته بندی ریسک به شناسایی راه هایی که ممکن است خطر رخ دهد کمک می کند. همچنین شناسایی خطرات، ارزیابی تأثیری که میتوانند داشته باشند و توسعه اقدامات پیشگیرانه و واکنشی برای مدیریت آنها است.
دلایل تعریف دسته ها یا انواع ریسک
در اینجا دلایلی برای طبقه بندی ریسک آورده شده است:
برای یافتن راه حل های سریع
هنگامی که یک کسب و کار با خطراتی روبرو می شود، یافتن راه حل های سریع برای مدیریت ماهرانه آنها حیاتی است. مدیریت بخش های کوچکی از خطرات آسان تر است. تلاش، زمان و منابع کمتر برای مدیریت ریسک های جزئی ضروری است. دستههای ریسک فرصتی برای تفکیک آنها به واحدهای کوچکتر فراهم میکنند تا مدیریت آنها آسانتر شود.
برای یافتن الگوها و تشابهات بین موارد قبلی
در حالی که برخی از ریسک ها برای یک شرکت نسبتاً جدید هستند، برخی دیگر می توانند تهدیدهای آشنا برای کسب و کار باشند. قرار دادن انواع ریسک در دستههای مختلف، ارزیابی آنها را در صورت شباهت به رویدادهای قبلی آسانتر میکند. مدیریت ریسک های مکرر معمولا راحت تر از ریسک های جدید است.
برای توسعه برنامه های مدیریت ریسک
دسته بندی ریسک مدیریت ریسک را ساده می کند. هر تعریف طبقه بندی ریسک ادعا می کند که خطرات تقریباً اجتناب ناپذیر هستند. بنابراین، دانستن خطراتی که در زمینههای مهم با آن مواجه هستید، به شما کمک میکند تدابیری برای مقابله با آنها ابداع کنید. در حالی که رویکردهای کل نگر برای مدیریت ریسک وجود دارد، این استراتژی های کلی مدیریت ریسک ممکن است فقط برای برخی از دسته بندی های ریسک موثر باشد. در این میان، دستهبندی ریسکها و برنامهریزی دقیق مدیریت ریسک نتایج بهتری را به همراه دارد.
انواع ریسک
انواع ریسک و راهکارهای مدیریت ریسک برای همه صاحبان کسب و کارها ضروری است. از ریسک های سازمانی گرفته تا ریسک های خارجی، دسته بندی های مختلف ریسک اجتناب ناپذیر هستند. به دنبال تعریف دسته بندی ریسک، در اینجا خطرات رایجی که اکثر مشاغل ممکن است با آن مواجه شوند آورده شده است:
ریسک کیفیت
هر کسبوکاری که اقلام تولید میکند یا خدمات ارائه میکند، میتواند ریسک کیفی داشته باشد. ریسک کیفیت زمانی رخ می دهد که خروجی یک شرکت نتواند استانداردهای کیفیت را برآورده کند یا به وعده های خود عمل کند. این یکی از دستهبندیهای مدیریت ریسک است که به تخصص افرادی که اقلام تولید میکنند یا از طرف یک سازمان خدمات ارائه میکنند، بستگی دارد. استخدام افراد با تجربه و ماهر می تواند به جلوگیری از این خطر کمک کند.
ریسک هزینه
ریسک هزینه (یا ریسک بودجه) به عقبنشینی در هنگام مدیریت بودجه برای یک پروژه مربوط میشود. بودجه بخشی ضروری از یک پروژه است و موفقیت چنین پروژه هایی به میزان کنترل مخارج شما بستگی دارد. این بخشی از دسته های مدیریت ریسک است که می تواند از برآورد نادرست اقلام، دستمزدها و سایر هزینه های یک پروژه ناشی شود. برآوردهای نادرست بودجه می تواند تکمیل یک پروژه را به تأخیر بیندازد یا این روند را به طور کلی متوقف کند. اجرای ریسک بودجه ممکن است باعث شود برخی از مدیران پروژه در مورد کیفیت منابع پروژه به خطر بیفتند.
یکی از بهترین روش ها برای مدیریت ریسک هزینه لیست مخارج با در نظر گیری ضریب خطا و در نظر گرفتن مبلغی برای هزینههای حین پروژهّ است.
ریسک عملیاتی
این خطرات ناشی از اجرای نادرست شیوه های تجاری، شکست در مدیریت فرآیندها و منابع کسب و کار یا عقب ماندگی از عوامل خارجی است. این شامل خطراتی است که یک کسب و کار در داخل و خارج با آن مواجه است. به عنوان مثال، منع رفت و آمد اجباری می تواند به عملیات تجاری آسیب برساند. همچنین، عدم رسیدگی به کمبود بهره وری در میان کارکنان یک مشکل داخلی است که می تواند بر کیفیت تولید تأثیر منفی بگذارد.
ریسک فناوری
فناوری بخش مهمی از تجارت امروزی است. برای اکثر شرکتها، فعالیتهای روزانه به عملکرد زیرساخت فناوری و فناوری اطلاعات بستگی دارد. هنگامی که زیرساخت فناوری با یک نقص ناگهانی مواجه می شود، شرکت ها می توانند با خطر فناوری روبرو شوند. همچنین، زمانی که یک شرکت تجهیزات فعلی خود را تغییر میدهد یا بهروزرسانیهای خاصی انجام میدهد، ریسک فناوری ممکن است به وجود بیاید. ریسک فناوری می تواند باعث از بین رفتن داده های حیاتی شرکت و مشتری یا توقف عملیات مختلف شود. باید حتما ریسکهای فناوری در نظر گرفته شوند. اغلب ممکن است برخی از ریسکها قابل پیش بینی نباشند.
به طور مثال کسب و کارهای سنتی در صورت عدم ورود به دنیای دیجیتال با خطراتی روبرو هستند و بهتر است برای پیشگیری سفارش طراحی سایت انجام دهند و در شبکه های اجتماعی فعالیت خود را آغاز کنند.
ریسک امنیت داده ها
داده ها یکی از حیاتی ترین دارایی های یک شرکت است. کسبوکارها برای محافظت از دادههای محرمانه هزینه زیادی میکنند، زیرا آنها را از مشتریان وفادار و گاهی اوقات مرفه جمعآوری میکنند. خطر امنیت داده ها، محرمانه بودن اطلاعات مشتری، کارمند و شرکت را تهدید میکند. نقض اطلاعات حساس میتواند باعث از دست دادن اعتبار شرکت و آسیب پذیری مشتریان شود.
ریسک زمانبندی
خطرات ناشی از مدیریت نامناسب زمان یا زمانبندی نامناسب به ریسک برنامهریزی مربوط میشود. ممکن است باعث شود مشتریان قرارداد خود را فسخ کنند یا ارتباط خود را با یک شرکت قطع کنند. عدم شناسایی عواملی که ممکن است مانع از اجرای به موقع وظایف شود می تواند منجر به این خطر شود. قبل از تعیین یک چارچوب زمانی برای تکمیل یک پروژه، مسائل احتمالی که می تواند پیشرفت را مختل کند، در نظر بگیرید و ارزیابی مناسبی انجام دهید و در مورد تاریخ تکمیل شدنی توافق کنید.
برنامه ریزی پروژه و ریسک سازمان
برنامه ریزی یک پروژه می تواند نتیجه را تعیین کند. ریسک برنامه ریزی پروژه معمولاً به دلیل برنامه ریزی نادرست فرآیندهای یک پروژه قبل از شروع است. اغلب اوقات، اجرای ریسک برنامه ریزی و سازمان منجر به اجرای ضعیف پروژه ها یا پروژه هایی می شود که در آن متخصصان اغلب با چالش هایی مواجه می شوند. اگر متخصصان در بهترین موقعیت خود باشند، یک پروژه می تواند برای جلوگیری از شکست آماده شود. حتما در برنامه ریزی ضریب خطا و امکان جبران در نظر بگیرید.
ریسک تامین کننده
خطر تأمینکننده میتواند به دلیل وابستگی بیش از حد به شخص ثالث برای تأمین کالا یا مواد خام، طبق توافق، رخ دهد. در اینجا، تامین کننده ممکن است مانع از پیشرفت هموار تجارت شود. اگرچه ممکن است از ریسک تامین کننده اجتناب نکنید، می توانید وضعیت را به طور فعال مدیریت کنید. اطمینان حاصل کنید که قوانین واضح و سختگیرانه ای را در مورد مشارکت بین شما و تامین کننده تنظیم شده است. همچنین، دائماً با آنها در ارتباط باشید تا مطمئن شوید که کالاهای شما را طبق وعده داده شده تحویل می دهند. بهتر است همیشه یک تامین کننده دوم نیز در موارد بحرانی در نظر داشته باشید.
ریسک تجاری
همیشه این احتمال وجود دارد که عملیات تجاری به آرامی و یا غیره انجام شود. این ریسک به عوامل خارجی از جمله مشتریان، تامین کنندگان و نتیجه کلی کسب و کار بستگی دارد. ریسک تجاری می تواند به دلیل عدم فروش، عدم سفارش خرید از سوی مشتریان یا حتی عدم وجود مشتریان وفادار و پرداخت کننده رخ دهد. باید برای هر احتمال یک راه جایگزین از قبل در نظر گرفته باشید.
نکاتی برای مدیریت ریسک
هدف از شناسایی، تعریف و دستهبندی ریسکها، تدوین استراتژیهایی برای مدیریت آنهاست. در اینجا چند نکته برای کنترل موثر خطرات وجود دارد:
شناسایی خطرات
اولین گام برای انواع ریسک و راهکارهای مدیریت ریسک شناسایی خطرات احتمالی است. شناسایی خطراتی که ممکن است با آن مواجه شوید می تواند به شما در کشف روش هایی برای کنترل یا جلوگیری از آنها کمک کند. اکثر مدیران کسب و کار شناخت خوبی به بازار و کسب و کار خود دارند. برای همین می توانند یک لیست از ریسکهای احتمالی تهیه کنند.
تعیین شباهتهای بین ریسکهای فعلی و قبلی
شباهتهای بین ریسکهای فعلی و قبلی را بیابید. مدیریت ریسکهای مشابه با ریسکهایی که در گذشته تجربه کردهاید آسانتر است. وقتی شباهت ها را شناسایی می کنید، ممکن است سرنخ هایی برای مدیریت آنها یا شیوه های مدیریت ریسک موفق قبلی پیدا کنید.
شناخت نقاط قوت و متغیرهای قابل کنترل
نقاط قوت و متغیرهایی را که می توانید کنترل کنید بشناسید. برخی از خطرات اجتناب ناپذیر هستند و ممکن است منابع، نفوذ یا تجربه لازم برای مدیریت فوری آنها را نداشته باشید. نقاط قوت خود را بشناسید، متغیرهایی را که می توانید کنترل کنید شناسایی کنید و روی مدیریت آنچه می توانید تمرکز کنید.
راه حل در نظر بگیرید
تمام گزینههای راهحل را به پایان برسانید. برخی از خطرات ممکن است تا زمانی که به آنها نزدیک نشوید، طاقتفرسا به نظر برسند. قبل از درخواست کمک از کارشناسان خارجی، تمام گزینه های مدیریت ریسک را به کار بندازید زیرا می تواند در زمان، هزینه و تلاش شما صرفه جویی کند.
برنامه انعطاف پذیر داشته باشید
برنامه مدیریت ریسک و تجزیه و تحلیل پایدار و انعطاف پذیر تهیه کنید. پس از شناسایی سناریوهای بالقوه ای که در آن ممکن است با خطرات مواجه شوید، برنامه ای برای کمک به مدیریت آن ریسک ها تهیه کنید. درباره روندهای بازار تحقیق کنید، در مورد شیوه های فعلی بیشتر بدانید، موارد قبلی را مطالعه کنید، با کارشناسان مشورت کنید و یک برنامه مدیریت ریسک پایدار تهیه کنید.
امکان تغییر
امکان تغییر را در آغوش بگیرید. سرمایه گذاری در قلمرو ناشناخته یا تحولات اخیر در تجارت می تواند مخاطره آمیز و ترسناک باشد. هر فرصتی به عنوان یک ریسک شروع می شود و باز بودن برای تغییر می تواند باعث شود فرصت ها را در آغوش بگیرید.
از تصمیم گیری عجولانه بپرهیزید
ریسک ها می توانند پویا باشند زیرا خطر امروز ممکن است به فرصت فردا تبدیل شود. قبل از تصمیم گیری عجولانه در مورد روش های مدیریت ریسک، با روندهای فعلی صنعت همراه باشید، منتظر تحولات در صنعت باشید و تصمیم بگیرید.
آیا می توانید ریسک را به تنهایی مدیریت کنید؟
تأیید کنید که آیا می توانید ریسک را به تنهایی مدیریت کنید؟ حتماً ریسک ها را به طور کامل تجزیه و تحلیل کنید تا بدانید آیا می توانید به تنهایی آنها را مدیریت کنید یا خیر. تجزیه و تحلیل ریسک ها به شما کمک می کند تعیین کنید که آیا ریسک را به تنهایی مدیریت کنید، آنها را به اشتراک بگذارید یا به طور کلی انتقال دهید.
برای بدترین سناریوها پیش بینی کنید
هنوز این احتمال وجود دارد که حتی رویه های مدیریت ریسک که به خوبی برنامه ریزی شده اند نیز شکست بخورند. پس از برنامه ریزی برای مدیریت ریسک، هر اتفاقی را که در صورت شکست طرح رخ می دهد، پیش بینی کنید. این موضوع را برای انواع ریسک و راهکارهای مدیریت ریسک در نظر داشته باشید.
درباره رایانیتا
رایانیتا ارائه دهنده انواع خدمات طراحی وبسایت، اپلیکیشن و دیجیتال مارکتینگ!
سایر نوشته های رایانیتا
دیدگاهتان را بنویسید