سرگذشت پدران عکاسی جهان
در این مطلب از رایانیتا می خواهیم وارد دنیای عکاسی شویم؛ دنیایی رنگارنگ و پر از شگفتی. آشنایی با سرگذشت پدران عکاسی جهان باعث می شود که درک کنید عکاسی چه هنر زیبایی است. در تاریخ عکاسی، همیشه شاهد حضور افرادی بوده است که با عکس هایشان معجزه کرده اند. چرا معجزه؟ چون آن ها هستند که نشانهها را به ما نشان می دهند 🙂 نشانه هایی که برای ما کافی است تا عظمت این جهان را بهتر بشناسیم. پس با من همراه باشید تا با تاریخ عکاسی جهان بیشتر آشنا شویم.
نخستین عکاس ایرانی چه کسی است؟
عکاسی در دوره قاجاریه وارد ایران شد. خیلی از مورخان بر این باور هستند که ناصرالدین شاه اولین عکاس ایران است. برخی هم معتقدند که شاهزاده ملک قاسم میرزا اولین عکاس ایرانی است. بنابراین هر کدام از این افراد را با توجه به سابقه هایشان می توانیم اولین در نظر بگیریم!
نخستین عکاس زن ایرانی نیز عزت ملک خانم ملقب به “اشرف السلطنه” همسر محمد حسن خان اعتمادالسلطنه وزیر انطباعات دوران ناصری است. اشرف السلطنه هنر عکاسی را از شاهزاده محمدمیرزا پسر عموی خودش یاد گرفت.
این روزها داشتن یک سایتی که به درستی طراحی شده باشد اهمیت فراوانی دارد. با وجود یک سایت، کسب و کار شما رونق می گیرد و این شما هستید که سود می کنید. اگر می خواهید که برای کسب و کار خودتان سایتی را طراحی کنید کافی است به صفحه سفارش طراحی سایت رایانیتا مراجعه کنید.
پدران عکاسی جهان چه کسانی هستند؟
در ادامه می خواهیم با پدران عکاسی ایران و جهان آشنا شویم.
ژوزف نیسه فور نیپس؛ پدر عکاسی جهان
پدر عکاسی و مخترع عکاسی جهان کسی نیست به جز ژوزف نیسه فور نیپس (Joseph Nicéphore Niépce). ژوزف نیسه فور نیپس مخترعی فرانسوی بود که با اختراع بی نظیرش تحولی عظیم را در زندگی مردم به وجود آورد. نیپس در تاریخ 7 مارس سال 1765 در خانواده ای ثروتمند در شهر فرانسه به دنیا آمد.
در دوران زندگی اش به جز اختراع دوربین های عکاسی، وسیله های دیگری نیز اختراع کرد. او به همراه برادرش موتوری با احتراق داخلی اختراع کردند. مطالعات و آزمایشات نیپس در زمینه ی عکاسی تا آخرین لحظه های زندگی او ادامه داشت. سرانجام در تاریخ 5 ژوئیه سال 1833 در شهر فرانسه از دنیا رفت.
هنری کارتیه برسون؛ پدر عکاسی خبری جهان
هنری کارتیه برسون (Henri Cartier-Bresson) فرانسوی، پدر عکاسی خبری جهان است. برسون در تاریخ 22 آگوست 1908 در شهر شانتلوپ فرانسه به دنیا آمد. کارتیه برسون، پیشگام در عکاسی روزنامه نگاری بود. او با دوربین خود غرق در دنیای زیبای جهان اطراف خودش شد. او که یکی از بزرگترین هنرمندان قرن بیستم محسوب می شود، از بسیاری از بزرگترین اتفاق های جهان عکس گرفته است. به عنوان مثال از جنگ داخلی اسپانیا گرفته تا قیام های مردم فرانسه که در سال 1968 اتفاق افتاد را عکس برداری کرده است.
کارتیه برسون می گوید: “من عاشق عکس برداری هستم. این مانند یک شکارچی است. اما برخی از شکارچیان گیاهخوار هستند. این رابطه من با عکاسی است.”
در سال 2003، کارتیه برسون، همراه با همسر و دخترش، با ایجاد بنیاد هنری کارتیه برسون در شهر پاریس در تلاش برای حفظ آثار خود، گامی مهم در تأمین میراث خود به عنوان یک هنرمند برداشت. سال های آخر زندگی او نیز همچنین نشان می دهد که جوایز بی شماری و دکترای افتخاری را برای کار خود به دست می آورد. در نهایت هم هنری کارتیه برسون در 3 آگوست 2004 در خانه اش در پرووانس درگذشت.
پدر عکاسی بریتانیا کسی نیست به جز …
ویلیام هنری فاکس تالبوت (William Henry Fox Talbot) پدر عکاسی بریتانیا است. تالبوت در تاریخ 11 فوریه سال 1800 در شهر ملبوری دورست متولد شد. در تاریخ 17 سپتامبر سال 1877 در شهر لاکوک درگذشت.
تالبوت؛ شیمی دان، زبان شناس، باستان شناس و عکاس پیشگام انگلیسی بود و بیشتر به خاطر توسعه خود شناخته شده است. تالبوت در هارو و در کالج ترینیتی ، کمبریج تحصیل کرد و مقالات زیادی را در زمینه های ریاضیات ، نجوم و فیزیک منتشر کرد. به خاطر ابداع عکاسی است که اعتبار هنری تالبوت همیشه قوی ترین خواهد بود. تحقیقات و آزمایشات تالبوت باعث شد کخ به او لقب پدر عکاسی بریتانیا را بدهند. البته تالبوت فقط این لقب را ندارد. مثلا در ریاضیات، “منحنی تالبوت” وجود دارد. در فیزیک، “قانون تالبوت” و “تالبوت ” که واحد انرژی درخشان است وجود دارد. در گیاه شناسی، دو گونه به نام تالبوت نامگذاری شده است و در آخر هم در نجوم، دهانه ای از ماه به نام او نامگذاری شده است.
جورج ایستمن، مخترع عکاسی مدرن
جورج ایستمن (George Eastman) کسی بود که عکاسی را به شیوه ای مدرن ارائه کرد. ایستمن در تاریخ 12ژوئیه 1854 در دهکده واترویل نیویورک ، ایالات متحده به دنیا آمد. بزرگ ترین کاری که جورج ایستمن کرده است این است که هنر عکاسی دیگر در اختیار فقط گروهی خاص نبود. او با اختراع و نبوغی که داشت، کاری کرد که افراد تنها با فشار دادن یک دکمه بتوانند عکس بگیرند. همین امر موجب شد که انقلاب عظیمی در صنعت عکاسی رخ دهد.
جورج ایستمن در سال 1968 به دلیل ایجاد انقلابی در عکاسی به تالار مشاهیر و موزه عکاسی بین المللی معرفی شد. او انسانی متواضع و بی ادعا بود. مخترع، تکنسین، سازمان دهنده، مجری با چشم انداز، یک شهروند وطن دوست و یک نیکوکار بخشی از صفت ها و عناوین او هستند. از آن جا که او یک مرد فعال و سرزنده بود، از ناتوانی در حال پیشرفت در سخت شدن سلول های نخاع تحتانی ناامید شد. در نهایت در تاریخ 14 مارس 1932 ایستمن به دست خودش درگذشت.
انسل آدامز؛ پدر عکاسی طبیعت آمریکا
در سرگذشت پدران عکاسی جهان لازم است انسل آدامز را معرفی کنیم. انسل آدامز (Ansel Adams) در تاریخ 20 فوریه 1902 در شهر سانفرانسیسکو، کالیفرنیا، ایالات متحده به دنیا آمد. انسل آدامز در جایی گفته است: «وقتی کلمات نامشخص می شوند، من باید با عکس ها تمرکز کنم. وقتی تصاویر ناکافی شوند، من به سکوت راضی خواهم شد.» انسل آدامز بر اساس علاقه و فداکاری خود در پیشرفت هنر و علم عکاسی در سال 1984 به تالار مشاهیر عکاسی راه یافت.
انسل آدامز در عکاسی از طبیعت و حفظ بیابان چهره ای بصیر بود. او به عنوان یک قهرمان قومی محیط زیست و سمبل غرب آمریکا، به ویژه پارک ملی یوسمیتی دیده می شود. تعهد آدامز به حفاظت از بیابان ، تعهد او به باشگاه سیرا و البته عکس های سیاه و سفید امضا شده او قدردانی از زیبایی های طبیعی و اخلاق قوی در زمینه حفاظت را القا می کند. در نهایت آدامز در تاریخ 22 آوریل 1984 بر اثر نارسایی قلبی درگذشت.
در آخر به عنوان حسن ختام از سرگذشت پدران عکاسی جهان، به بررسی زندگی دو اسطوره ایرانی می پردازیم.
پدر عکاسی نوین ایران: هادی شفائیه
هادی شفائیه در سال ۱۳۰۲ در تبریز به دنیا آمد. در سال ۱۳۱۲ اولین تجربه او در زمینه ی عکاسی به وقوع پیوست. هادی شفائیه را به خاطر پرتره هایش می شناسند؛ پرتره هایی که در عین سادگی زیبا بودند. هادی شفائیه استاد دانشگاه تهران بود؛ هم در دوره پهلوی و هم در دوران بعد از انقلاب. آنقدر در درس و زندگی نظم داشت که زبان زد همه بود.
اولین دوره های مستند از آموزش عکاسی که در تلویزیون ایران برگزار شد آن هم در دهه چهل هجری شمسی مربوط به هادی شفائیه است. بنابراین او پدر عکاسی نوین ایران است. آموزش ها به زبان ساده ای بودند و مخاطب پسند. هادی شفائیه قصد داشت که مردم را با هنر زیبای عکاسی آشنا کند و فن و فنون عکاسی را یاد بگیرند. به همین خاطر شروع به تالیف مقالات آموزشی درباره عکاسی در مجله هنر و مردم کرد. هادی شفائیه در هفتم شهریور ماه در بیست و دومین سالگرد مرگ همسرش حمیده نطقی در سن ۹۵ سالگی فوت شد.
بهمن جلالی؛ پدر عکاسی معاصر ایران
بهمن جلالی در سال 1323 در شهر تهران به دنیا آمد. در دانشگاه تهران در رشته اقتصاد و علوم سیاسی تحصیل کرد. سپس در مدرسه عکاسی جان ویکرز مشغول به تحصیل شد. در نهایت هم عضو انجمن سلطنتی عکاسی در لندن شد. بهمن جلالی در دوران انقلاب از راهپیمایی ها و وقایع آن دوران عکس می گرفت. سپس بعد از شروع جنگ تحمیلی به خرمشهر رفت و آن جا نیز از جبهه عکاسی کرد. به واسطه این عکس ها بود که به او پدر عکاسی معاصر ایران گفته می شود. در آخر نیز در ۲۵ دی ۱۳۸۸ به دلیل بیماری فوت شد.
هر کسب و کاری از یک ایده شروع می شود. ایده مهم ترین و اصلی ترین بخش هر چیزی است. اگر ایده یک کسب و کار خوب نباشد، آن کسب و کار با شکست مواجه می شود. برای آشنایی بیشتر با فرایند رشد ایده پیشنهاد می کنم که این مقاله از رایانیتا را مطالعه کنید.
سخن پایانی
آنچه مقاله سرگذشت پدران عکاسی جهان بررسی شد گذری کوتاه روی زندگی نامه بزرگان تاریخ عکاسی ایران و جهان بود. اگر به عکاسی علاقه مندید بهتر است که با زندگی نامه این افراد آشنا شوید. تاریخ همیشه بهترین درس ها را به همراه خودش دارد. وقتی داستان زندگی این افراد را مطالعه کنید، در می یابید که موفقیت بدون تلاش معنایی ندارد و زندگی آنقدر طولانی نیست که در هر زمانی که خواستی به موفقیت برسی!
درباره فائزه طاهری
فائزه طاهری هستم. همیشه علاقه مند به نوشتن؛ نوشتن و نوشتن پیوسته! دانشجو مهندسی کامپیوتر. نویسندگی و عکاسی یا به عبارت دیگر تولید محتوای درجه یک، همیشه هدفم بوده و خواهد بود. انار محبوب ترین جز زندگی منه و رفیق هام منو دخترک انار صدا میکنن ^___^ برای رسیدن به هدف هام از هیچ تلاشی دریغ نمی کنم و معتقدم که باید تلاش کرد تا طلاش کرد و اینکه موفقیت به وقتش خودش رو نشونمون میده، مثل نور :)
سایر نوشته های فائزه طاهری
دیدگاهتان را بنویسید