منحنی PLC چیست
سلام. خوش اومدید به یک مقاله دیگر از رایانیتا. در این مقاله، قراره که با هم به این سوال که منحنی PLC چیست، جواب بدیم. چرخه عمر محصول یا همان منحنی PLC مفهومی است که مدیران هر شرکت و کسب و کاری از آن کمک می گیرند. اکثر مدیران ارشد بازاریابی هوشیار و متفکر با مفهوم چرخه عمر محصول آشنا هستند. حتی تعداد انگشت شماری از رئیس های سازمان های منحصر به فرد جهانی و به روز، خود را با این مفهوم شگفت انگیز آشنا کرده اند. تا انتهای این مطلب با من همراه باشید تا با این منحنی جذاب و کاربردی آشنا شویم.
هنگامی که محصولی وارد بازار می شود، اغلب اوقات بدون اطلاع مصرف کننده، دارای یک چرخه عمر است. این چرخه آن را از جدید و مفید بودن تا سرانجام بازنشستگی در بازار خارج می کند. این فرایند به طور مداوم اتفاق می افتد.
مفهوم منحنی PLC
چرخه عمر محصول (PLC)، فرایندی است که یک محصول از ابتدای ورود به بازار طی می کند تا زمانی که از بازار کاسته یا حذف شود. چرخه عمر محصول دارای چهار مرحله است: 1) معرفی 2) رشد 3) بلوغ 4) کاهش.
در حالی که برخی از محصولات ممکن است در حالت بلوغ طولانی مدت باقی بمانند، در نهایت همه محصولات به دلیل عوامل زیادی از جمله اشباع، افزایش رقابت، کاهش تقاضا و کاهش فروش، از بازار خارج می شوند.
علاوه بر این، شرکت ها از تجزیه و تحلیل PLC (بررسی چرخه زندگی محصول خود) برای ایجاد استراتژی هایی برای حفظ طول عمر محصول خود یا تغییر آن برای پاسخگویی به تقاضای بازار یا توسعه فناوری ها استفاده می کنند.
همان طور که می دانید برای هر کسب و کاری لازم است که یک سایت نیز داشته باشد. این سایت می تواند نقش بسزایی در معرفی کسب و کار شما داشته باشد. برای گرفتن مشاوره و سفارش طراحی سایت همین الان به صفحه طراحی سایت رایانیتا مراجعه کنید.
4 مرحله منحنی PLC
به طور کلی، چهار مرحله در چرخه عمر محصول وجود دارد. از توسعه محصول گرفته تا کاهش ارزش آن و در نهایت بازنشستگی از بازار.
1) معرفی (Introduction)
پس از توسعه محصول، اولین مرحله، مرحله معرفی آن است. در این مرحله، محصول در حال عرضه به بازار است. وقتی محصول جدیدی روانه بازار می شود، اغلب اوقات در چرخه عمر محصول پر مخاطره است. اگرچه لزوما موفقیت نهایی محصول را نمی سازد یا نمی شکند.
در مرحله معرفی، بازاریابی و تبلیغات در بالاترین حد خود قرار دارد و شرکت اغلب بیشترین سرمایه گذاری را در تبلیغ محصول و به دست آوردن آن به دست مصرف کنندگان می کند. این شاید به بهترین وجه در ارائه های معرفی معروف Apple ( AAPL ) – Get Report به نمایش گذاشته شود، که ویژگی های جدید محصولات جدید آن ها یا آن هایی که به زودی منتشر می شود را برجسته می کند.
در این مرحله است که شرکت ابتدا می تواند درک کند که مصرف کنندگان چگونه به محصول واکنش نشان می دهند. اگر آن را دوست دارند، چقدر می تواند موفق باشد. با این حال، اغلب یک دوره پر هزینه برای شرکت است و هیچ تضمینی وجود ندارد که محصول هزینه پرداخت شده ی خود را از طریق فروش بتواند پس بگیرد.
هزینه ها به طور کلی بسیار بالا هستند و معمولا رقابت کمی وجود دارد. اهداف اصلی مرحله معرفی، ایجاد تقاضا برای محصول و دستیابی به آن به دست مصرف کنندگان است. این ایجاد تقاضا به خاطر این است که بتوانیم در آینده محبوبیت روزافزونی را برای محصول مان به دست آوریم.
2) رشد (Growth)
در مرحله رشد، مصرف کنندگان در حال حاضر به محصول توجه کرده و به طور افزایشی ای آن را خریداری می کنند. در مرحله رشد، مفهوم محصول ثابت شده است و محبوبیت بیشتری پیدا می کند و فروش در حال افزایش است.
در این مرحله است که شرکت های رقیب گوش به زنگ می شوند. سایر شرکت ها از محصول و فضای آن در بازار آگاه می شوند. همین امر باعث می شود که توجه ها را به خود جلب کرده و درآمد خود را به طور فزاینده ای افزایش دهد. اگر رقابت برای محصول بالا باشد، ممکن است شرکت همچنان در تبلیغات محصول، سرمایه گذاری کند تا رقبا را شکست دهد. در نتیجه رشد محصول، خود بازار تمایل به گسترش دارد. محصول در مرحله رشد معمولا برای بهبود عملکردها و ویژگی ها اصلاح می شود.
با گسترش بازار، رقابتِ بیشتر، قیمت ها را پایین می آورد تا محصولات خاص، رقابتی شوند. با این حال، فروش معمولا از نظر حجم افزایش می یابد و درآمد ایجاد می کند. هدف بازاریابی در این مرحله افزایش سهم بازار محصول است.
3) بلوغ (Maturity)
هنگامی که یک محصول به بلوغ می رسد، فروش آن کند یا حتی متوقف می شود. این نشان دهنده این است که بازار تا حد زیادی با کالاهای مشابه اشباع شده است. در این مرحله، فروش حتی می تواند شروع به کاهش نیز کند. قیمت گذاری در این مرحله می تواند متغیر باشد و حاشیه را کاهش می دهد زیرا قیمت ها به دلیل تاثیرات ناشی از فشارهای خارجی مانند رقابت یا تقاضای کمتر شروع به کاهش می کند. بازاریابی در این مرحله با هدف دفع رقیب ها انجام می شود و شرکت ها اغلب محصولات جدید یا تغییر یافته را برای رسیدن به بخش های مختلف بازار توسعه می دهند.
با توجه به بازار بسیار اشباع شده ای که وجود دارد، معمولا در مرحله بلوغ یک محصول است که رقبای کمتر موفق از رقابت کنار گذاشته می شوند و اغلب این بخش “نقطه لرزش” نامیده می شود.
در این مرحله به اشباع رسیده، حجم فروش حداکثر می شود. شرکت ها غالبا برای حفظ یا افزایش سهم خود در بازار دست به نوآوری می زنند، محصول خود را تغییر می دهند یا توسعه می دهند تا با جمعیت شناسی جدید یا توسعه فناوری آشنا شوند.
مرحله بلوغ بسته به نوع محصول ممکن است به مدت طولانی یا مدت کوتاهی طول بکشد. برای برخی از برند ها، مرحله بلوغ بسیار مشخص است، مانند کوکاکولا.
4) کاهش (decline)
اگرچه شرکت ها به طور کلی سعی می کنند محصول را تا آن جا که ممکن است زنده نگه دارند، اما کاهش هر محصول اجتناب ناپذیر است. در مرحله افول، فروش محصول به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و با کاهش تقاضا برای محصول، رفتار مصرف کننده نیز تغییر می کند. در نتیجه محصول این شرکت سهم بیشتری از بازار را از دست می دهد. و در آخر نیز این رقابت منجر به دشواری در فروش می شود. بازاریابی در مرحله افول اغلب حداقل است. این بازاریابی برای مشتریان وفادار در نظر گرفته شده است و قیمت ها کاهش می یابد.
سرانجام، محصول از بازار خارج می شود مگر اینکه بتواند خود را دوباره طراحی کند. این طراحی باعث می شود که محصول دوباره مورد تقاضا باقی بماند. به عنوان مثال، محصولاتی مانند ماشین تحریر، و یا بسیاری از ابزارهای سرگرمی در مراحل نزولی خود هستند و در واقع تقریبا یا به طور کامل از بازار خارج شده اند.
موارد استفاده از تجزیه و تحلیل PLC
انجام تجزیه و تحلیل PLC می تواند به شرکت ها کمک کند تا تشخیص دهند که آیا محصولات آن ها از بازاری که هدف آن ها هدفمند است، خدمات رسانی می کنند یا خیر و چه زمانی ممکن است نیاز به تغییر داشته باشند.
با بررسی محصول خود نسبت به بازار به طور کلی، رقبا، فروش و هزینه ها، شرکت ها بهتر می توانند تصمیم بگیرند که چگونه محصولات خود را برای طول عمر در بازار متمرکز و توسعه دهند.
بررسی چرخه عمر محصول آن ها، به طور خاص توجه به جایی که محصولات آن ها در چرخه قرار دارد، می تواند به شرکت ها کمک کند تا تشخیص دهند که آیا برای ادامه تولید نیاز به توسعه محصولات جدید دارند یا نه. به ویژه اگر اکثر محصولات آن ها در مراحل بلوغ یا افت چرخه عمر محصول هستند.
استراتژی های PLC
برای شرکت هایی که در مرحله معرفی محصول خود هستند، چندین مدل قیمت گذاری وجود دارد. این قیمت گذاری ها می توانند فروش را شروع کنند. حتی ممکن است که کاهش قیمت به همراه داشته باشد.یکی از استراتژی ها این است که قیمت محصول را در ابتدا بالا می گذارد و با گسترش بازار آن را به گروه های هم سطح می رساند. استراتژی بعدی این است که قیمت اولیه را برای نفوذ سریع تر در بازار پایین می آورد و در نهایت با افزایش تقاضا، قیمت آن را افزایش می دهند.
اغلب اوقات وقتی شرکت ها مرحله اولیه چرخه عمر محصول خود را درک نکنند، دچار مشکل می شوند؛ به ویژه هنگامی که مشتریان به محصول اولیه (به دلیل قیمت گذاری یا ارزش ذاتی و سودمندی محصول) به خوبی پاسخ نمی دهند.
اگر فروش قدیمی باشد، بسیاری از شرکت ها تغییر استراتژی بازاریابی خود را متمرکز می کنند. همچنین بر بازاریابی به سمت جمعیت شناسی جدید نیز تمرکز می کنند. این تمرکز باعث می شود که به محصولات خود در جریان درآمد بالقوه جدید کمک کنند.
مهندس DevOps از آن شغل هایی است که به تازگی رو به گسترش و پیشرفت است. آینده ی مهندس DevOps بسیار درخشان است و هر کسب و کاری که بخواهد آغاز به کار کند، امروزه از یک مهندس DevOps کمک می گیرد. برای آشنایی بیشتر با مهندسی DevOps و حتی خود مفهوم DevOps، پیشنهاد می کنم که مقاله زیر را حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
همان طور که دیدیم در این مقاله به سراغ پاسخ به سوال منحنی PLC چیست رفتیم. منحنی PLC نیاز هر شرکتی بود و با کمک آن می توانیم به فروش چندین برابری برسیم. البته اگر واقعا با چرایی و چیستی آن آشنا باشیم. شما چه طور؟ صاحب کسب و کاری هستید که در آن از منحنی PLC استفاده کنید. از تجربه هایتان برای ما بگویید.
درباره فائزه طاهری
فائزه طاهری هستم. همیشه علاقه مند به نوشتن؛ نوشتن و نوشتن پیوسته! دانشجو مهندسی کامپیوتر. نویسندگی و عکاسی یا به عبارت دیگر تولید محتوای درجه یک، همیشه هدفم بوده و خواهد بود. انار محبوب ترین جز زندگی منه و رفیق هام منو دخترک انار صدا میکنن ^___^ برای رسیدن به هدف هام از هیچ تلاشی دریغ نمی کنم و معتقدم که باید تلاش کرد تا طلاش کرد و اینکه موفقیت به وقتش خودش رو نشونمون میده، مثل نور :)
سایر نوشته های فائزه طاهری
دیدگاهتان را بنویسید