جاوا اسکریپت و کاربرد آن در طراحی سایت
اگر کمی با طراحی سایت آشنایی داشته باشید حتما نسبت به قدرت جاوا اسکریپت و کاربرد آن در طراحی سایت آگاهی دارید. جاوا اسکریپت یکی از زبان های محبوب و بسیار کاربردی است که در ابتدا با هدف داینامیک سازی صفحات وب ساخته و توسعه یافته است. این زبان محبوب با پیشرفت های چشم گیری که در حوزه های مختلف داشته، به یک فاکتور کلیدی در طراحی سایت تبدیل شده است. امروزه با یادگیری جاوا اسکریپت و فریم ورک های فوق العاده ی آن در حوزه هایی مثل برنامه نویسی دسک تاپ، برنامه نویسی موبایل و سمت سرور و بسیاری زمینه های دیگر از آن استفاده کرد. در این مقاله از رایانیتا به بررسی این زبان محبوب می پردازیم.
سر آغاز جاوا اسکریپت
برای اولین بار جاوا اسکریپت در اواخر دهه 1990 برای مرورگر وب Netscape Navigator ایجاد شد. در آن زمان، صفحات وب ایستا بودند و تعامل کمی با کاربر داشتند. تنها کارایی آن کلیک کردن روی لینک ها و بارگیری صفحات جدید بود. این زبان دوست داشتنی انیمیشن و اعتبار سنجی فرم را برای اولین بار به مرحله عمل رسانده است. جاوا اسکریپت تا سال 1999 یک زبان پذیرفته شده به حساب نمی آمد و بسیاری آن را استاندارد نمی داستند. حتی پس از استاندارد سازی، سازگاری مرورگرها با آن برای بیش از یک دهه همچنان یک معضل بزرگ بود. اما با گذشت زبان جاوا اسکریپت توانست خودش را به همگان ثابت کند.
کاربرد جاوا اسکریپت در طراحی سایت
شاید نتوان به طور کلی به تمامی کاربرد های بی شمار جاوا اسکریپت در دنیا وب و طراحی سایت اشاره کرد. جاوا اسکریپ دارای کاربرد های بسیاری است که این زبان را از زبان های برنامه نویسی دیگر متمایز می کند. در ادامه مقاله جاوا اسکریپت و کاربرد آن در طراحی سایت با ما همراه باشید تا با کاربرد های اصلی و تاثیر گذار این زبان قدرتمند آشنا شوید:
۱- مدیریت کردن رویداد های سمت کاربر
می توان با کمک جاوا اسکریپت تمام عمل هایی که کاربر در سایت انجام می دهد را مدیریت کرده. برای هر کدام از آن ها پاسخ دلخواه انتخاب کرد. ممکن است برای شما عزیزان سوال شود که رویداد چیست؟ برای مثال کاربر در قسمتی از وب سایت شما عمل کلیک را انجام دهد یا در قسمتی تایپ انجام دهد. به تمامی این موارد رویداد گفته می شود. برای هر رویداد می توان یک پاسخ انتخاب کرد. تمامی این رویداد ها با کمک جاوا اسکریپت مدیریت می شوند. می توان نتیجه گرفت بدون جاوا اسکریپت ما قابلیت تعامل با کاربر را از دست خواهیم داد.
۲- طراحی صفحات SPA
یکی از نقاط قوت جاوا اسکریپت در اینجا به کار برده می شود. SPA مخفف عبارت Single Page Application است. در واقع به سایت های تک صفحه ای SPA گفته می شود. برای مثال شما در یک وب سایت با کلیک کردن بر روی یک لینک می خواهید به صحفات دیگر وب سایت منتقل شوید. پس از کلیک بر روی لینک صحفه یک بار کاملا رفرش می شود و از نو بارگذاری می شود. که به این نوع وب سایت ها MPA گفته می شود که دقیقا نقطه ی مقابل SPA هستند. MPA مخفف عبارت Multi Page Application است. اما شما در سایت های SPA اگر روی لینکی کلیک کنید تا از صفحه ای به صفحه دیگر منتقل شوید. خبری از رفرش شدن و لود شدن دوباره نیست. در واقع می توانید بدون رفرش شدن، بین صفحات جابجا شوید.
اگر شما هم مایل هستید که یک وب سایت داینامیک، پرسرعت و بهینه از لحاظ سئو داشته باشید. پیشنهاد می کنیم بدون اتلاف وقت به بخش سفارش طراحی سایت یک سری بزنید. تا از مشاوره تخصصی رایگان در این زمینه بهره مند شوید!
۳- ارتباط با سمت سرور
می توان فقط با جاوا اسکریپت یک سایت فروشگاهی ساخت. این سایت می تواند کاملا داینامیک باشد. به یک پنل مدیریت و یک دیتابیس نیز وصل باشد. برای این کار باید از FireBase استفاده کنید. FireBase ابزاری است که توسط گوگل ارائه شده است. به شما این امکان را می دهد که اطلاعات خود را در یک دیتابیس ذخیره کنید. شما هر زمان نیازی به آن اطلاعات داشتید، از دیتابیس دریافت کنید و به کاربر نمایش دهید. هرچند این عمل در حوزه بک-اند باید انجام گیرد. اما جاوا اسکریپت این امکان را به شما می دهد که قسمت بک-اند سایت را هم توسط آن پیاده سازی کنید.
۴) کار کردن با API ها
برای درک بهتر مفهوم API بهتر است به این مثال توجه کنید. فرض کنید به یک رستوران رفته اید. گارسون به سراغ شما می آید و از شما می خواهد سفارش خود را به او بگویید. در اینجا گارسون همان API است که پس از گرفتن سفارش شما به آشپزخانه می رود که همان نقش سرور را دارد. در دنیای اینترنت این ارتباط از طریق پروتکل HTTP اتفاق می افتد. حالا که با معنی API آشنا شدید کاربرد آن را در جاوا اسکریپت به شما می گوییم. شما به کمک جاوا اسکریپت می توانید به API های مختلف اطلاعات مورد نیاز خود را ارسال کنید یا از آن ها اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنید.
۵- ساخت وب سایت های داینامیک
در واقع هدف اصلی از ارائه زبان جاوا اسکریپت داینامیک سازی صفحات وب بوده است. سایت های موجود در اینترنت ممکن است استاتیک یا داینامیک باشند. سایت استاتیک به سایتی گفته می شود که محتوای آن همیشه ثابت بوده و نیازی به تغییر نداشته باشد. همانند سایت های شخصی برای معرفی رزومه، پس به طور کلی جاوا اسکریپت نقش بسیار مهمی در توسعه و ایجاد وب سایت ها دارد. اهمیت این زبان قابل چشم پوشی نیست به همین دلیل هم زبان محبوب توسعه دهندگان وب سایت است.
با وجود مجموعه وسیعی از استعدادها و سیستم های مدیریت محتوا که به راحتی در دسترس ما قرار دارند. تصمیم گیری در مورد پروژه طراحی وب سایت شرکت کار ساده ای نیست. اینکه تصمیم بگیریم پروژه خود را به یک شرکت یا فریلنسر بسپاریم. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
آینده جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت تنها زبان برنامه نویسی سمت کاربر نیست. در دنیای اینترنت، یکی از اولین زبان های پیشگام است، همچنان بیشترین کاربرد را دارد. اکثر توسعه دهندگان به علت پشتیبانی این زبان هم در قسمت بک-اند و هم فرانت-اند سایت آن را برای یادگیری انتخاب می کنند. زبان جاوا اسکریپت با فریم ورک های بسیار خوبی که عرضه کرده، توانسته نیاز بسیاری از برنامه نویسان را در سطح وب برطرف کند. این زبان توسط فریم ورک React native به معنای واقعی به سمت حوزه موبایل حمله ور شد. با فراگیر شدن این فری مورک برنامه های اندرویدی معروف مثل اینستاگرام توسط آن برنامه نویسی شدند. در کل اگر می خواهید وارد دنیای برنامه نویسی شوید، زبان جاوا اسکریپت یک انتخاب بسیار عالی برای شماست.
سخن پایانی
امیدواریم مقاله جاوا اسکریپت و کاربرد آن در طراحی سایت به شما همراهان عزیز رایانیتا در زمینه شناخت این زبان عالی کمک کرده باشد. در نظر داشته باشید ما در دنیا برنامه نویسی چیزی به عنوان بهترین زبان برنامه نویسی نداریم. بلکه با انتخاب بین زبان های مورد نیاز برای هدفی که مد نظر داریم می توانیم بیشترین استفاده را از آن ها داشته باشیم. پس فراموش نکنید که از زبان جاوا اسکریپت به سادگی گذر نکنید. قدرت این زبان در طراحی سایت بی نظیر است. اگر تجربه کار با این زبان را دارید خوشحال می شویم در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید. شاد و موفق باشید!
درباره ایوب اخلج
تو کارم خیلی مصمم هستم و اگه بخوام کاریو انجام بدم همه تلاشمو میکنم تا در نهایت بهترین عملکرد رو داشته باشم، عاشق دنیای it هستم و هرچیزی که حس کنم میتونه برام مفید باشه رو شروع میکنم به یادگیری و همیشه خودم رو به روز نگه دارم و سعی میکنم به جای کلمه ی "نمیدونم" از کلمه ی "هنوز نمیدونم" استفاده کنم.
سایر نوشته های ایوب اخلج
دیدگاهتان را بنویسید