CDN چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر شما با دنیای دیجیتال مارکتینگ و سئو آشنایی داشته باشید حتما کلمه ی CDN که مخفف Content Delivery Network است را شنیده اید و یا به طور کلی با آن آشنایی دارید. در سال های گذشته ما همگی انسان های با حوصله تری بودیم. می توانستیم وصل شدن اینترنت با dialup را تحمل کنیم و حتی تا ساعت ها منتظر دانلود شدن یک فایل چند مگابایتی باشیم. اما امروزه دنیای ما دنیای سرعت و عکس العمل سریع است. اگر سایتی که به آن وارد می شویم در کمتر از 1 دقیقه باز نشود، حتما به سراغ سایت دیگری می رویم. نتیجه می گیریم سرعت خیلی مهم است. برای درک بهتر و شناخت بیشتر درباره این که CDN چیست و چه کاربردی دارد در این مقاله با رایانیتا همراه باشید.
CDN چیست؟
CDN و همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد Content Delivery Network که به آن شبکه تحویل محتوا گفته می شود. براساس تعریف اتحادیه بین المللی مخابرات به هر گونه شبکه ای که برای تحویل محتوای دیجیتالی بهینه سازی شده باشد شبکه تحویل محتوا می گویند. CDN نوعی شبکه ی توزیعشده ی جغرافیایی تشکیل شده از سرورهای پروکسی و مراکز داده ی آن ها است. این سرورها در نقاطی به نام نقطه ی حضور (PoP Site) قرار می گیرند. هدف این نوع شبکهها، تحویل محتوا شامل عکس، فیلم و… به کاربران نهایی از نزدیک ترین نقطه ی جغرافیایی با کیفیت و سرعت بالاتر است.
چرا CDN ساخته شد؟
پیش از CDN شما برای باز کردن یک سایت که برای مثال در آلمان بود، باید یک درخواست به سرور آن سایت در آلمان ارسال می کردید تا پاسخی دریافت کنید. باوجود مسافت زیاد بین کشور ها طبیعتا سرعت انتقال فایل از کشوری به کشور دیگر با کندی مواجه می شد. بنابراین شرکتهای اینترنتی برای کنترل ترافیک سایت و سرویس های اینترنتی خود از چندین سرور در نقاط مختلف جهان برای ذخیرهسازی و تحویل اطلاعات خود به سراسر جهان استفاده می کنند. این کار باعث میشود که کاربرهای مختلف در اکثر نقاط جهان در زمان استفاده از سرویسهای آنها هیچ گونه تفاوتی را احساس نکنند و همگی با بالاترین سرعت ممکن از نزدیکترین سرور شرکت استفاده کنند. این امکان و دیگر مزایا مثل امنیت، همیشه در دسترس بودن، پخش صحیح فشار بر روی چندین سرور و … را دارد.
نحوه کار CDN
تکنولوژی CDN بسیار کارآمد است و میتواند به تمامی شرکتهای کوچک و وبمسترهای سایتهای خصوصی قدرت شرکتهای بزرگ را بدهد. اما چگونه؟! این سرویس به اینگونه کار میکند که از روی اطلاعات قابل دانلود شدن سایت شما (مانند فایل کدهای CSS، فایل کدهای جاوا اسکریپت، فایلهای مولتی مدیا و …) یک نسخه کپی بر روی nodes یا سرورهای مختلف خود که در سراسر جهان دارد تهیه میکند و می تواند به صورت اشتراکی به بسیاری از سایتها سرویس دهد. در این حالت وقتی کاربری با مرورگر خود می خواهد سایت شما را مشاهده کند اطلاعات از نزدیکترین سرور موجود به آن کاربر به او ارسال میشود و چون این اطلاعات قبلاً ثبت (CACH) شدهاند و نیاز به پروسه خاصی نیست، سرعت تبادل اطلاعات تغییر چشمگیری میکند.
مزایای استفاده از CDN
در کل مهم نیست که شما وبلاگ کوچکی را اداره میکنید یا یک وبسایت بزرگ تجاری؛ مزایای بسیاری در استفاده از CDN برای همهی وبسایتها وجود دارد. هدف و مزیت اصلی CDN، سرعت است. سرعت همیشه مزیت مهم CDN بوده و هست، اما مزایا و قابلیتهای یک CDN خوب فراتر از سرعت تحویل است. با هم به بررسی این مزایا می پردازیم:
1) هزینه معقول
تهیه زیرساختها در CDN، برعهده ارائهدهنده های آن است. پس شما نیازی به نگرانی در رابطه با هزینه های تهیه زیرساخت و همینطور نگه داری آن ندارید. هزینه پهنای مصرفی در سرور مبدا (Origin Server) هم کاهش پیدا میکند؛ چون تقریبا به ۸۰ درصد ترافیک را سرورهای Edge CDN رسیدگی می کنند.
2) افزایش امنیت
هنگامی که از CDN استفاده میکنید، دیگر کل بار سایتتان روی دوش Origin Server (سرور اصلی) نیست و بیشتر ترافیک به وسیله سرورهای CDN Edge ارائه میشود. به همین دلیل علاوه بر قابل شناسایی نبودن IP اصلی، حملات DDos به سرور اصلی را به طور چشم گیری کاهش میدهد. جدا از این، اکثر CDN ها، قابلین نصب TSL (نوعی گواهی SSL) را دارند.
3) کاهش میزان شلوغی شبکه
هرچقدر میزان ازدحام روی شبکه کمتر باشد، عملکرد (Performance) آن بهتر خواهد بود. ازدحام شبکه زمانی اتفاق میافتد که تعداد زیادی از کاربران می خواهند به طور همزمان به یک وبسایت دسترسی پیدا کنند. برای مثال موقع اجرای کمپین تبلیغاتی یا ارائه یک محصول پرطرفدار استفاده از CDN باعث کپی شدن محتوا بر روی سرورهای مختلف میشود. همین کار باعث کاهش شلوغی شبکه و کاهش فشار بر روی سرور را به دنبال دارد. در نتیجه عملکرد بهتر و تجربه کاربری خیلی بهتری را از سایت خواهیم داشت.
4) کاهش پینگ
هنگامی که محتوای سایت شما، از فاصله جغرافیایی نزدیکتری به کاربران تحویل داده شود، پینگ سرور و تاخیر در شبکه هم پایین می آید. توجه داشته باشید که کاهش پینگ و بهبود سرعت سایت، روی تجربه کاربری بهتر تاثیر دارد و همچنین جزو فاکتورهای مهم SEO محسوب می شود.
هر چه سرعت سایت بیشتر باشد، کاربران رضایت بیشتری خواهند داشت و صفحات سایت را خیلی سریع باز میکنند و این یک امتیاز حساب می شود چرا که سرعت بارگذاری صفحات برای رتبه بندی سایت یک معیار است. ” مت کاتس رئیس سابق Webspam گوگل”
5) افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate)
افزایش یا کاهش سرعت سایت، بازی یا هر محتوای دیجیتالی، تاثیر مستقیمی بر میزان نرخ تبدیل دارد. وبسایت کند به نرخ تبدیلتان لطمه میزند. هر ۱ ثانیه تاخیر در پاسخدهی صفحه میتواند منجر به ۷درصد کاهش در تراکنشها شود. پس با این حساب، چند میلیثانیه تاخیر در بارگذاری سایت بزرگی مثل آمارون، میتواند سبب چندین هزار دلار خسارت مالی گردد.
6) آپتایم بهتر سایت
CDN شبکهای بههمپیوسته ار سرورها است. اگر یک سرور از کار بیفتد به سرعت سرورهای دیگر جایگزین آن شده و جواب درخواست کاربران را میدهد. به این صورت آپتایم سایت شما افزایش پیدا میکند و مخاطبان اعتمادشان را به شما از دست نمیدهند.
۷) بخشبندی آسان مخاطبان
CDNها قادر هستند که محتواهای مختلف را با توجه به نوع دستگاه درخواست کننده خدمات به کاربران گوناگون تحویل دهند. آنها قادر به تشخیص نوع دستگاههای موبایل هستند و میتوانند یک نسخه از محتوا مختص دستگاه را تحویل کاربر دهند.
کسب بک لینک باید بخشی اساسی از یک استراتژی موثر سئو باشد. لینک ها به موتورهای جستجو می گویند که سایتی شناخته شده، مورد اعتماد است. در نتیجه شایسته جایگاه برتر در صفحات نتایج موتور جستجومی باشد. اما فقط تعداد بک لینک ها موتورهای جستجو را به خود جلب می کند. بلکه انواع بک لینک نیز در این موضوع بسیار موثر هستند. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با نشانه بک لینک های درجه یک مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
آیا استفاده از CDN معایبی هم دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که استفاده از CDN برای سایت شما هیچ مشکلی ندارد و حتما توصیه می کنیم که از آن استفاده کنید. البته در صورتی که که بازدیدکننده های شما از موقعیت سرور دور هستند. چرا که در صورت استفاده از CDN نه تنها چندین فاکتور مهم برای سئو و بهینه سازی سایت را دریافت می کنید. بلکه قادر هستید تا امنیت سایت خود را نیز بالا ببرید و با خیالی آسوده به فعالیت در سایت و بروزرسانی آن بپردازید.
روش انتخاب یک CDN خوب
تا به اینجای مقاله ی CDN چیست و چه کاربردی دارد با کلیت CDN و مزایای آن آشنا شدید حالا وقت آن است که بدانیم چگونه یک CDN خوب برای وب سایت خود انتخاب کنیم. برای این امر باید چند فاکتور را با هم بررسی کنیم:
۱) نیازمندی های شما
چه نوع وبسایتی دارید؟ آیا فروشگاه اینترنتی دارید؟ کاربران شما در کجا قرار دارند؟ بیشتر چه نوع محتوایی (متن، فیلم و غیره) منتشر میکنید؟ بودجه شما چقدر است؟
هرچند این سوالات به تنهایی نمیتوانند کمک کننده باشند و حتما باید بیشتر از اینها وقت بگذارید. ولی یک دیدگاه کلی برای شما ایجاد میکند. CDN های مختلف خدمات مختلفی ارائه میدهند. به همین خاطر هم بهتر است اول نیاز کسب و کار خود را بشناسید.
2) جغرافیای کاربرانتان
در CDN، جغرافیا نقش پررنگی در تحویل محتوا دارد. شما باید بدانید که مخاطبانتان در کجا قرار دارند. محلی هستند یا منطقهای یا جهانی؟
انتخاب CDN برای آن دسته از نقاط دسترسی که PoPها هستند، مهم است. چون قرار است در سریعترین زمان، محتوا به دست مخاطب برسد. CDN همچنین باید دورترین نقاط دسترسی کاربران به سایت شما را بررسی کند تا بتواند، مشکلات را برای همان نقاط از بین ببرد. برای مثال اگر میخواهید فقط به مخاطبان محلی خود خدمات ارائه کنید، یک CDN محلی نیاز شما را برطرف میکند و نیازی به نسخه جهانی آن ندارید. شما میتوانید برای آنالیز کاربران سایت و اینکه در کدام نقاط جغرافیایی هستند، از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.
۳) سرعت و قابلیت اطمینان
به احتمال زیاد یکی از عوامل مهم در تصمیمگیری، سرعت و قابلیت اطمینان CDN است. سه روش مهم برای اندازهگیری سرعت و قابلیت اطمینان عبارتند از:
- زمان پاسخ (Response time) : معیار زمانی که یک سرور میتواند به درخواست مرورگر پاسخ دهد.
- تاخیر (Latency) : مدت زمانی که سرور میزبان برای دریافت و پردازش یک درخواست به آن نیاز دارد. زمانی که کاربر روی یک بخش در سایت کلیک میکند، تمام عملیاتی که باعث لود شدن صفحه در این زمان میشود بر روی زمان پاسخ تاثیر میگذارد.
- توان عملیاتی (Throughput) : میزان تحویل محتوا به صورت پیوسته.
هر CDN که انتخاب میکنید، باید شبکه بزرگی از سرورها را در اختیار داشته باشد. به هرحال هرچه تعداد سرورهای شما بیشتر باشد، محتوای کش شده بیشتری خواهید داشت.در نتیجه محتوا سریعتر در اختیار مخاطب قرار میگیرد.
۴) مدلهای هزینه و قیمت گذاری
قبل از انتخاب یک CDN، اولویتبندی هزینه و عملکرد بسیار مهم است. وقتی صحبت از تاخیر میشود، صحبت از تنها چند میلی ثانیه است. اگر کسب و کار شما به نوعی است که همان چند میلی ثانیه تاثیر زیادی بر فروش شما می گذارد. باید هزینه بیشتری برای خرید CDN پرداخت کنید و شبکه توزیع محتوایی تهیه کنید که تعداد Pop های بیشتری در نقاط مختلف دارد. اما اگر وبسایت شما چند میلیثانیه تاخیر، تاثیر چشمگیری برای کاربران یا فروش ایجاد نمیکند، از CDNهایی می توانید استفاده کنید که هزینه کمتری دارند و عملکرد آنها قابل قبول است.
۵) امنیت
امنیت چه در CDN و چه در هرجای دیگری همیشه مهم است. پس مطمئن شوید که ارائه دهنده CDN از توانایی کافی برای مقابله با حملاتی مانند DDoS برخوردار است. به این صورت می توانید تضمین داشته باشید که محتوای شما همیشه در دسترس است و به کاربر ارائه میشود.
۶) پشتیبانی
کیفیت پشتیبانی و خدمات نشاندهنده کیفیت CDN است. تیمهای پشتیبانی باید بتوانند در ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه روز خدمات خود را ارائه کنند. پس، در زمان خرید CDN این ۶ فاکتور را بررسی کنید و از جایی CDN تهیه کنید که معیارهای مدنظر شما را داشته باشد.
روش های سئو کلاه سیاه ممکن است برای بهبود رتبه بندی وبسایت شما و به دست آوردن دید بیشتر در جستجو، یک راه میانبر به نظر برسد. اما بهتر است قبل از اینکه درگیر روش های کلاه سیاه شوید، دوباره در مورد استفاده از آن فکر کنید. زیرا که تکنیک های کلاه سیاه بیش از آنچه برای شما سودمند باشند می تواند به سئو سایت شما آسیب برساند. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با روش های کلاه سیاه مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
سخن پایانی
امیدواریم که مقاله CDN چیست و چه کاربردی دارد یک دید خوبی نسبت به CDN برای شما همراهان عزیز به ارمغان آورده باشد. بتوانید با استفاده از اطلاعات موجود در مقاله به تهیه ی یک CDN مناسب برای خود بپردازید. خیلی خوشحال می شویم اگر تجربه ی استفاده از CDN و کار با آن را داشته اید؛ در قسمت نظرات اطلاعات خود را با ما در میان بگذارید. شاد و موفق باشید!
درباره ایوب اخلج
تو کارم خیلی مصمم هستم و اگه بخوام کاریو انجام بدم همه تلاشمو میکنم تا در نهایت بهترین عملکرد رو داشته باشم، عاشق دنیای it هستم و هرچیزی که حس کنم میتونه برام مفید باشه رو شروع میکنم به یادگیری و همیشه خودم رو به روز نگه دارم و سعی میکنم به جای کلمه ی "نمیدونم" از کلمه ی "هنوز نمیدونم" استفاده کنم.
سایر نوشته های ایوب اخلج
دیدگاهتان را بنویسید